DTP'nin kaderi en erken Cuma günü belli olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Aralık 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DTP'nin kaderini belirleyecek dava

Ersan ATAR

Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatma davasını dün görüşmeye başladı. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, "Bazı usul sorunları var, cuma gününden önce karar çıkmaz" dedi

Anasaya Mahkemesi, DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın ilk gününde "kuralları" belirledi. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, "Bazı usul sorunları var onları görüşüyoruz, Cuma gününden önce karar beklenmemeli" dedi. Davanın esastan görüşmelere başlanan ilk oturumunda önce raportörlerin "kapatılsın" talepli 500 sayfalık raporu özetlenerek okundu. Ardından DTP'nin usule ilişkin itirazlarını değerlendiren mahkeme, "Partililer hakkındaki ceza davalarında kesin hüküm oluşmadan parti kapatma davasına delil olamaz" itirazını yerinde görmeyerek, delillerin değerlendirilmesine geçti. Yaklaşık 10 saatlik müzakere sonrası açıklama yapan Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, Cuma gününden önce bir karar beklenmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Cuma gününden önce bir karar çıkması mümkün gözükmüyor. Cuma günü yeniden bir değerlendirme yapıp size de açıklarız. 141 adet delilin ortaya getirildiği bir davada, bunun bir zaman alacağı normal karşılanmalıdır. O nedenle bu konuda çok fazla heyecanlanmayın, sonuç beklemeyin." Karar çıkmazsa hafta sonu da çalışacaklarını söyleyen Kılıç, "DTP'nin hazine yardımından mahrum bırakılması" üzerine sorulan soruyu ise şöyle yanıtladı: "Bu konuda değerlendirme yapmadık. Şu anda daha delillerin değerlendirilmesi ile ilgili aşamayı götürüyoruz, usul sorunları var, onları yürütüyoruz." Yüksek Mahkeme ayrıca, DTP'nin, "Raportörün raporunun partiye de gönderilmesi" talebini reddetti.

FİS DE SAVCILIKTAN İSTENDİ

Ahmet Türk, Genel Başkan Yardımcısı Sedat Yurtdaş'ın Öcalan'ı övücü açıklamaları.

DTP Kurucu üyesi Hatip Dicle'nin Öcalan'ın direktifi ile hareket ettiklerine dair beyanı.

Dağlıca baskını sonrasında kaçırılan askerlerin Türkiye'ye dönüşünde, DTP'lilerin girişimleri.

Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata'nın terör örgütü üyeliği suçundan yargılanmaları.

Belediye başkanlarının örgüt mensuplarını destekleyen beyan ve eylemleri. Cizre Belediyesi DTP'li encümen üyesinin terör örgütüne mermi ve diğer ihtiyaç malzemelerini götürmesi.

Milletvekili Sabahat Tuncel'in PKK kongresine delege olarak katılması.

DTP milletvekili ve genel başkan yardımcısı Aysel Tuğluk'un mitingte Öcalan'ı övücü konuşması.

Parti meclisi üyesi Leyla Zana'nın konuşmaları.

DTP milletvekili ve başkanların PKK'nın 'kuruluş kongresini' yaptığı Lice'ye bağlı Fis köyünü ziyareti ile geçen hafta yaptıkları 'Abdullah Öcalan' gündemli basın açıklamasının da davaya delil olacağı öğrenildi. Kapatma kararı çıkarsa siyasi yasak istenen 8'i vekil 219 kişiden hangilerinin eylemlerinin kapatmaya neden olduğu belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber