'Kredi kartı faizine yasal sınır getirilsin'

Haber Giriş : 31 Ocak 2005 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi Kartları Yasa Taslağı hazırlığı içerisinde bulunan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), Ankara Ticaret Odası'ndan kredi kartları konusunda görüş istedi. Bunun üzerine oda tarafından sözlü ve yazılı olarak üst kurula 22 maddelik rapor sunuldu.

Raporda, kredi kartlarına yasal düzenleme getirecek yasanın bir an önce çıkarılması ve kredi kartı faizlerine yasal bir sınırlama getirilmesi, söz konusu faizlerin devlet borçlanma ya da tüketici kredisi faizlerine endekslenmesi istendi.

ATO Başkanı Sinan Aygün'ün yaptığı açıklamaya göre, kredi kartı faizi oranları aylık yüzde 4,44 ile 8,95 arasında değişiyor. Bu faizlerin yıllık bileşik faizleri yüzde 68,4 ile yüzde 180'leri buluyor. ?Yıllık enflasyonun yüzde 9 olduğu ülkede böyle bir faiz olur mu?? diye soran Aygün, ?Kanuni faizi yüzde 42, yeniden değerleme oranını yüzde 11,2, gecikme faizini yüzde 44, ticari faizi yüzde 25, mevduat faizlerini yüzde 25 olarak belirleyenler hata mı yapıyor? Bankalar devlete en son yüzde 17 faiz ile para satmadılar mı? Eğer bu rakamlar doğruysa birileri bizi kandırıyor.? ifadelerini kullandı. Türkiye'nin kredi kartları krizine adım adım yaklaştığını savunan Aygün, ?Son geri sayım başladı. Bu geri sayımı ya bankalar durduracak, ya da yasalar bankalara dur diyecek.? dedi.

Rapora göre, kartlarda çalınma ve bilgi dışı kullanım hallerini kapsayan ücretsiz bir ?sigorta sistemi'nin zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Tüketiciyi cezbetmek amacıyla uygulanan kredi kartıyla taksitlendirme işleminin sınırlandırılması şart. Kart kullanıcısına verilen harcama limitinin, kart hamilinin resmi olarak belgelediği aylık toplam geliri ile orantılı olması gerekli; bunun için ?kredi derecelendirme sistemine geçilmeli. Tüketicilerin genel olarak kredi kartı kullanımı, özellikle de faizler, ödeme zamanları ve miktarları konularında bilgi eksikliği bulunuyor. Bu sebeple ?kedi kartları bilgilendirme' kampanyası düzenlenerek, tüketiciler bilinçlendirilmeli. Bunun için bankalar, yıllık reklam harcamalarının yüzde 10'unu bu konuya ayırmalı. Öte yandan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer de Türkiye'de kullanılan her 3 kredi kartından birisinin sorunlu olduğunu belirterek, ?Diğer üçte birlik bölüm de sorunlu hale gelmek üzere.? dedi.

Harcama siliplerini ekstrenizle karşılaştırın

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, kredi kartı kullanımında tüketicilerin dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıraladı:

Kullandığınız kredi kartının aylık faizlerine sürekli olarak bakın. Pahalı bankaların kredi kartlarını kullanmayın. Gücünüz üzerinde harcama yapmayın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın.

Eğer borcunuzun tamamını ödemeyecekseniz, kredi kartı borcunu ödemek için son ödeme tarihini beklemeyin. Hesap kesim tarihinden hemen sonra ödemenizi yaparak faizden kurtulun. Asgari ödeme tutarının zamanında ödenmemesi halinde gecikme faizi ödeyeceğinizi unutmayın.

Taksitlendirdiğiniz alışverişlerinizi bir kenara not edin. Ne kadar taksitlendirme yaptırdığınızı sürekli olarak göz önünde tutun.

Aylık taksit limitinizi aşmamaya özen gösterin. O ay yaptığınız harcamaların tamamını, hesap kesim tarihinden sonra mutlaka kapatın.

Bir kart borcunu diğer bir kart ile kapatma yoluna gitmeyin. Bu, borcunuzu artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Birden fazla kredi kartı kullanmamaya çalışın.

İnternet üzerinden sanal kumar oynamayın. Harcama siliplerini, kart ekstrenizle karşılaştırın.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber