Maden ocağında göçük: 19 işçi hayatını kaybetti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6 saat yardım bekleyen 19 işçi can verdi

Bursa'daki madende meydana gelen patlamada göçük altında kalan 19 işçi, Zonguldak'tan beklenen kurtarma ekibi sisli havaya takılınca hayatını kaybetti

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik İşletmesi'ne ait kömür ocağında patlama meydana geldi. Facia, 19.30 sıralarında 32 işçinin çalıştığı bir sırada yaşandı. Meydana gelen göçükte yapılan ilk çalışmalarda 4 işçi sağ olarak çıkarıldı, 19 işçi ise mahsur kaldı.

4 İŞÇİ DE KURTARMADA ZEHİRLENDİ

Yerden 220 derinlikteki patlamanın ardından yoğun bir kurtarma çalışması başlatıldı. Patlamanın ardından arkadaşlarına yardım icin ocağa giren 4 maden işçisi de içerideki yoğun gazdan zehirlenerek tedaviye alındı. 1985'ten beri faaliyette olan ve daha önce meydana gelen grizu patlaması sonucu 4 işçinin hayatını kaybettiği ocaktaki ikinci patlamadan sonra bölgeye jandarma, Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma ve AKUT Bursa Şubesi'nden ekiplerle çok sayıda ambulans sevk edildi.

YOĞUN GAZ ÇALIŞMALARI ENGELLEDİ

Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut ile Belediye Başkanı Sadi Kurtulan da olay yerine gelerek bilgi aldı. Kurtulan, 19 kişinin göçükte mahsur kaldığını ve ocağa ulaşan ilk ekiplerin hemen arama kurtarma çalışması başlattığını bildirdi. Göçüğün meydana geldiği yerde yoğun gaz kokusu nedeniyle ekiplerin müdahalede güçlük çektiği ve bu nedenle ocağa sürekli hava verildiği bildirildi.

ÇEVRE İLLERDEN YARDIM İSTENDİ

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile iletişim kurularak, bu tür olaylarda daha deneyimli olan Zonguldak ve Tunçbilek'ten takviye ekiplerin de bölgeye hareket etmesinin sağlandığını açıkladı. 6 saat sonra bölgeye ulaşan Zonguldak'tan yola çıkan 18 kişilik ekip kurtarma çalışmalarına başladı. Ancak 19 maden işçisinin hayatını kaybettiği belirtildi.

11 işçinin ismi açıklandı

İşçilerden 11'inin isimleri şöyle: Ali Kazan, Ertuğrul Demiray, Emirali Turan, Murat Aydın, Ramazan Baştepe, Seyit Ali Akdoğan, İzzet Kaşoğlu, Erol İkiz, Mehmet Akkuş, Mehmet Kuşoğlu ve Yusuf Karaca. Göçükteki işçilerden Ahmet ve Mehmet Kuşoğlu kardeşlerin kuzeni Cihan Bayırlı, girerlerken selamlaşarak ?hayırlı işler' dileğinde bulundum? dedi.

Sisli hava Zonguldak'ın kurtarma ekibine Bursa'ya ulaşım izni vermedi

Göçükte mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına katılmak için Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) 18 kişilik kurtarma ekibi gece yarısı kara yoluyla Bursa'ya hareket etti. Kurumun tahlisiye (kurtarma) ekibinde görevli aralarında maden mühendisleri ve teknikerlerin de bulunduğu 18 kişi, hava muhalefeti nedeniyle helikopterin gelememesi üzerine ekipmanlarıyla tahsis edilen 2 minibüsle yola çıktı. Zonguldak Valisi Erdal Ata, saat 22.00'den itibaren beklenen helikopterin hava muhalefeti nedeniyle kente gelemediğini, bu nedenle ekiplerin kara yoluyla Bursa'ya hareket ettiğini söyledi.

Dehşeti yaşayan işçi: Yapacak bir şey yoktu

Kömür ocağında çalışan Hüseyin Ayyıldız adlı işçi, ocaktan çıkarılan kömürü yakınlardaki silolara nakletmekle görevli olduğunu belirterek, ?'Tam ocaktan çıktığımda patlama sesi duydum. İçim acıdı, ama yapacak bir şey yoktu. Aşağıya kadar indim. Yakında olan bazı arkadaşlarım kurtuldu. Çok sayıda arkadaşım patlamanın olduğu yerde. Allah yardım etsin, ama işleri çok zor'' dedi.

Çalışma Bakanı olay yerinde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, göçüğün meydana geldiği maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere gece Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine gitti. Ömer Dinçer'in helikopterle Mustafakemalpaşa ilçesine hareket ettiği bildirildi.

TTK'nın umudu erken tükendi

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, gece yarısı yaptığı açıklamada ?Aradan epey zaman geçti. Patlamadan sonra karbonmonoksit gazı etkili olmuştur. Bizden giden ekiplerin inişinde hava şartları nedeniyle sorun yaşanabilir. Koordineli bir çalışma var ama aradan geçen süre göz önüne alındığında açıkçası benim fazla umudum yok? dedi.

CHP'li vekil Özer: Kurtulan olmadı

CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer, yetkililerden aldığı bilgi doğrultusunda ocakta yoğun gaz olduğunu söyledi. Özer, ?'Arama-kurtarma ekipleri canla başla çalışıyorlar. Gaz seviyesi normalden 11 kat fazlaymış. İçerideki arkadaşların zor durumda olduklarını öğrendim. İşçilerden kurtulan olmadığına dair içerden bilgi aldım'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber