Çanakcı: 'Enflasyonda geçici yükselmeler olacak'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2009 15:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, önümüzdeki dönemde yıllık enflasyon oranlarında geçici bir takım yükselmeler olabileceğini belirterek, "Ancak biz, yüzde 6,5'luk enflasyon hedefine kolaylıkla ulaşılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Çanakcı, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen 80. Kuruluş Yılı Kutlama Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 2 yıldaki zorlu test dönemini başarı ile geçtiğini kaydederek, üretim, kapasite kullanımı, ihracat ve satış göstergelerinin, 2008 yılının son çeyreğinde başlayan daralma döneminin sonuna doğru yaklaşıldığına işaret ettiğini söyledi.

Son açıklanan verilerin, büyümedeki gelişmelerin beklenenden biraz daha olumlu olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Çanakcı, "Ancak, biz her şeye rağmen bu yıl için yüzde 6 civarındaki daralma tahminimizi korurken, gelecek yıl için öngördüğümüz yüzde 3,5 oranındaki büyüme rakamının kolaylıkla ulaşılabilecek olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Çanakcı, son gelişmelerin enflasyondaki düşüş hızının bir miktar yavaşladığını ve önümüzdeki dönemde yıllık enflasyon oranlarında gerek emtia fiyatlarındaki artışlar, gerekse baz etkisine bağlı olarak geçici bir takım yükselmeler olabileceğini gösterdiğini bildirdi. Çanakcı, "Ancak biz yine Merkez Bankası'nın hükümetle beraber belirlemiş olduğu yüzde 6,5'luk enflasyon hedefine kolaylıkla ulaşılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

BÜTÇE AÇIĞI

Küresel krizin ve ekonomideki daralmanın en belirgin etkisinin bütçe açığı üzerinde ortaya çıktığını ifade eden Çanakcı, daralmanın dolaylı vergilendirme üzerindeki olumsuz etkisi, ekonomiyi canlandırmak için ortaya konulan geçici vergi indirimleri sonucu bütçe açığının öngörülenin üzerine çıktığını kaydetti.

Çanakcı, "2008 yılında GSYH'nın yüzde 1,8'ine gerileyen bütçe açığının, bu yıl yüzde 6,5 civarına yükselmesini bekliyoruz" dedi. Son göstergelerin burada da bazı olumlu gelişmeler olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Çanakcı, ancak geçen seneye göre bütçe açığının önemli ölçüde artacağını söyledi.

Çanakcı, bütçe açığındaki artışa bağlı olarak, borç yükünün de yükseldiğini belirterek, 2002 yılından beri sürekli gerileyen ve geçen yıl yüzde 39,5 seviyesine düşen borç stokunun GSYH'ya oranının, bu yıl yüzde 47,3'e yükseleceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber