39 milletvekili yeminin ardından kürsü yüzü görmedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Aralık 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Deniz GÜÇER / VATAN

TBMM tutanaklarına göre 42 milletvekili yemin ettikleri 2007'den bu yana sadece bir kez söz aldı. Meclis'in suskunları arasında medyaya sıkça konuşan Dengir Mir Mehmet Fırat'ın yanı sıra DTP'li Emine Ayna da var

TBMM'nin suskunlar listesine 39 milletvekili girmeye hak kazanırken 42 milletvekilinin de yeminden sonra sadece bir defa kürsüde konuştuğu ortaya çıktı. Listede medyaya sürekli konuşan bazı isimler de yer aldı.

TBMM Genel Kurul Görüşmeleri Tutanak İndeksi'ne göre 2007 yılındaki seçimlerin ardından milletvekillerinin konuşma karnesi şöyle:

Bir yemin ettim...

Ağırlığını AKP'lilerin oluşturduğu suskun vekillerin toplamı 39 çıktı. Bu milletvekilleri yemin ettikten sonra bir daha söz alıp TBMM kürsüsüne çıkmadılar. AKP'den toplam 29 milletvekili yeminden sonra bir daha kürsüye çıkmazken bu sayı CHP'de 5, bağımsızlarda 2, DTP'de 1, Türkiye Partisi'nde 1, DSP'de de 1 olarak belirlendi. MHP'nin 69 milletvekili ise 'suskunlar'listesinde yer almadı.

AKP'nin suskunları arasına Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, İdare Amiri Hüsrev Kutlu'nun yanı sıra eski Bakanlar Abdülkadir Aksu, Atilla Koç, Zeki Ergezen, Osman Pepe girdi.

TBMM'nin intranet'ine göre söz almayan kadın milletvekilleri arasında DTP'Li Emine Ayna'nın da bulunması dikkat çekti. AKP'li kadın milletvekilleri Çağla Aktemur Özyavuz ve Birnur Şahinoğlu da geçen süre içinde kürsüye çıkmadılar.

Erdem kürsüye de küstü

CHP'nin küskünlerinden Eşref Erdem ve Ali Topuz da anamuhalefet partisinin suskunları içinde yer aldı. Haluk Koç'u desteklediğini açıklayan Topuz ve Erdem yeminin ardından kürsüye bir daha çıkmadı. CHP'li Abdülrezzak Erten, Suat Binici, Mehmet Fatih Atay da listeye giren diğer isimler oldu. Bağımsızlardan ise Erdoğan Yetenç ve Seyid Eyyüpoğlu kürsü haklarını hiç kullanmadılar.

Bir defa söz aldılar

Öte yandan 42 milletvekili yeminin ardından TBMM Genel Kurulu'nda sadece bir defa konuştu. 37 sayısıyla bu milletvekillerinin ağırlığını da yine AKP'liler oluşturdu. Bir defa konuşan iktidar partili vekiller arasında Şaban Dişli, Salih Kapusuz, Necati Çetinkaya, İdris Naim Şahin, Harun Tüfekçi, Ali Er, Mustafa Cumur, Hüseyin Besli, Fazilet Dağcı Çığlık, Alev Dedegil yer aldı. CHP'den ise Önder Sav, İlhan Kesici, Derviş Günday listeye giren isimler oldu.

TBMM kürsüsünde olması nedeniyle söz alamayan MHP'li Meral Akşener'in dışında Adana Milletvekili Recai Yıldırım listeye girdi.

DavutoĞlu Medenİyetler İttİfakI toplantIsInda

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de temaslarını tamamladı. Bakan, eşi Sare Davutoğlu ile kentten ayrılmadan önce Zagreb'in tarihi camisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Zagreb müftüsü Aziz Hasanoviç ile cami imamı Mirsad Krestiç'ten caminin tarihi ve ülkedeki Müslüman toplum hakkında bilgi alan Davutoğlu, ?Caminin ilk imamlığını çok iyi bir dostum olan Bosna Hersek Müftüsü Reis-ul ulema Mustafa Çeriç yapmıştı? dedi. Gündüz saatlerinde liman kenti Dubrovnik'e de geçen Davutoğlu, öğleden sonra ise bugün başlayacak Medeniyetler İttifakı Güneydoğu Avrupa Bölgesel Stratejisi Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Saraybosna'ya gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber