İçişleri Bakanlığı, jandarmayla polis arasındaki sınır ihtilaflarına el koydu

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik güçleri arasında artan koordinasyon ve işbirliği sorununa İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu el koydu.

Bakan Aksu, kolluk güçlerinin birbirlerinin sorumluluk alanlarında görev yapması, müşterek çalışmadan kaçınması ve bazı bilgilerin paylaşılmamasının soruşturma ve operasyonları tehlikeye düşürdüğüne dikkat çekti. Bu tür yanlış uygulamaların kolluk birimlerine olan güveni azalttığını ifade eden Aksu, 6 maddeden oluşan işbirliği ve koordinasyon esasları nıbelirledi. Bu esaslara tam olarak uyulmasını emreden Aksu, uymayanlar hakkında soruşturma açtıracağını bildirdi.

Güvenlik güçleri arasında özellikle çete operasyonlarında görülen koordinasyon ve işbirliği sorununa İçişleri Bakanı Aksu müdahale etmek zorunda kaldı. Aksu, 81 il valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gönderdiği genelgede ?sorun istemediğini' bildirdi. Aksu, genelgede terör, yasadışı göç, toplumsal olaylar, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti ve organize suçlar gibi çok boyutlu ve karmaşık suç türlerinin, ülke genelinde önemli sorun alanlarını oluşturmaya başladığına dikkat çekiyor.

Aksu'ya göre, bu işbirliği ve koordinasyon polis, jandarma ve sahil güvenlik güçlerinin müşterek çalışmasını içerdiği gibi, aynı teşkilatın farklı il ve ilçe birimlerinin müşterek çalışmasını ve aralarındaki bilgi paylaşımını da içeriyor. Bakan Aksu, kolluk birimlerinin sorumluluk alanları ile aralarındaki işbirliği ve koordinasyon esaslarının yasalarla da belirlendiğini anlatıyor. Ancak Aksu'ya göre tüm bu düzenlemelere rağmen, güvenlik birimlerince zaman zaman bu mevzuat hükümlerine uyulmuyor. Birbirlerinin sorumluluk alanlarında görev yapılması, müşterek çalışmadan kaçınması, verilmesi gereken bilgilerin yetkili mülki idare amirlerine ulaştırılmaması, soruşturmaların sıhhati, yeterliliği ve hukuki yönden bazı yanlışlıklara neden oluyor.

Kolluk kuvvetlerinin, birbirlerinin sorumluluk alanlarında görev yaptığına ilişkin bir örnek geçtiğimiz yıllarda İstanbul Ümraniye'de yaşandı. Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği'ne bağlı ekip aracı, Sarıgazi'de bir kamyoneti sinyal lambası yanmadığı gerekçesiyle durdurdu. Bu sırada devriye görevi yapan jandarma ekibi, polise bölgenin jandarma sorumluluk alanında bulunduğunu söyledi. Bölgenin polise mi, yoksa jandarmaya mı ait olduğu tartışmalarının büyümesi üzerine, çok sayıda polis ekibi takviye olarak olay yerine gönderildi. Polis ve jandarma birimleri arasında uzun süren tartışmanın ardından, ilçe emniyet müdürü ve jandarma bölük komutanı devreye girdi. Bölgenin kimin sorumluluk alanında olduğu belirlenmeye çalışılırken, bir polis memuru jandarma tarafından darp edildiğini ileri sürdü. Jandarma görevlileri de polisin kamyonet şoföründen rüşvet aldığını öne sürdü.

Güvenlik güçlerinin elde ettikleri bilgileri paylaşmamasına dönük ilginç bir örnek de başkentte yaşandı. Edinilen bilgilere göre birbirinden habersiz polis ve jandarma Ankara'dan geçecek büyük bir uyuşturucu şebekesini takibe aldı. Şebekenin telefonlarını da dinlemeye alan polis ve jandarma, şebekenin geçeceği otoban çıkışında operasyon planı kurdu. Durum her iki kolluk gücünün operasyon için turnikelere gitmesiyle ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre polis ve jandarma arasında sorunlu bölgelerden bazıları şöyle:

Ankara: Bilkent, Konutkent, Çayyolu, ODTÜ, Angora Evleri, Ümitköy, Karapürçek Balıkesir: Edremit, Ayvalık, Ayvalık-Sarımsaklı, Altınoluk Antalya: Manavgat, Sorgun, Side, Ilıca Mersin: Tarsus, Yenice İstanbul: Esenyurt, Bahçeşehir, Kartal-Samandıra, Ümraniye, Sultançiftliği Muğla: Bodrum-Turgutreis, Marmaris-Beldibi, Dalyan, Ölüdeniz.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber