Tomografi'de, kanser riski var ama hayat da kurtarıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Aralık 2009 09:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

"Türkiye'de doktorlar gereksiz yere istiyor"

Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan (İstanbul Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi): Tomografi çok radyasyon yüklüyor. Türkiye'de çok gereksiz kullanılıyor. Klinikte hiç kimse karşımıza tomografisiz gelmiyor. Özel hastaneler para kazanmak için, kamu hastaneleri de performans kazanmak için yapıyor. Tomografi gerektiği yerde yapılmalı. Şüpheli durum varsa tomografi çekilmeli.


Tomografi etkisi Hiroşima'ya yakın

ABD'de yayınlanan Radiology dergisinde 2005'te yer alan bir araştırmaya göre tomografide hastanın aldığı radyasyon, standart bir akciğer röntgeninden 500, bir mammografi filminden ise 100 misli fazla. Tek bir tüm vücut tomografisi sırasında alınan radyasyon miktarının kanser riskini yüzde 1 artırdığı saptandı. Buna göre tek bir tomografinin 45 yaşındaki her bin 200 kişiden birinde tümör oluşturma riski var. 45 yaşından başlayarak 30 yıl boyunca vücut tomografisi çekilen her 50 hastadan birinde de tümör oluşuyor. Tüm vücut tomografisi çekimi sırasında alınan radyasyon miktarı 13 miligray, bu miktar Hiroşima'da atom bombası atılan yerin 2.5 km uzağında yaşayan insanların aldığı radyasyona eşittir.


Gül KİREKLO - Didem SEYMEN

Uzmanlar, ABD'de 29 bin kanser vakasına yol açan tomografi cihazını mercek altına aldı: 3-4 kez çektirmekle kanser olunmaz. Cihazın gerektiğinde hayat kurtardığı da göz ardı edilmemeli

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün ABD'de 2007 yılında 70 milyon tomografinin 29 bin kanser vakasına yol açtığı bulgusu, gözleri tomografi cihazına çevirtti. Hastaların tomografi hikâyelerinin ülkemizde de parlak olmadığını ileri süren uzmanlar, bazı hastane ve doktorları gereksiz tomografi tetkiki istemekle suçladı. Bazı uzmanlar ise insan yaşamı süresince 3-4 kez çektirmekle kanser olunmayacağını, bu cihazın gerektiğinde hayat da kurtardığının unutulmamasını istedi. Tıp dünyasından uzmanların, normal bir röntgene göre 100 kat daha fazla radyasyon yayan bilgisayarlı tomografiyle (CT) ilgili görüşleri şöyle:

'Çocuklarda lösemiyi tetikliyor'

Prof. Dr. Erkan Topuz (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü): Tomografi cihazının zararlarını bir Türk hekim olarak defalarca anlattım. Özellikle çocuklara sıklıkla çektirilen tomografiler lösemiyi tetikliyor.

Doç. Dr. Andaç Argon (Sante Onkoloji Merkezi Onkolog ): İnsan yaşamında 3-4 tane tomografi çektirdiği için kanser olmaz. Ama bu bir risktir radyasyon verir. Hamilelere çektirmek istemeyiz. Evhamlı hastalar çok sık tomografi çektiriyor. Kanserli hastalarda sürelerini ayarlıyoruz. Bu süre tedavi sürecinde 2-3 daha sonra yılda en fazla bir kezdir.

'Masum bir tanı yöntemi değil'

Prof. Dr. Osman Erk (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Dahiliye Sorumlusu Üyesi): Hekimler, ilk tanı aracı olarak tomografiyi kullanıyor. Önce iyi bir fiziki muayene, sonra basit tetkiklere yönelmek lazım. Bütün bunlara rağmen tanı konulamıyorsa bilgisayarlı tomografiye başvurulmalı.

Prof. Dr. Tezer Kutluk (Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı): Hangi cihazın ne kadar radyasyon yaydığı, hangi organa ve dokuya ne kadar zarar verdiği doktorlar tarafından biliniyor. Halkımızın yapması gereken defalarca tetkikten çekinmesidir.

'Tiroit kanserini artırıyor'

Prof. Dr. Mustafa Yaylacı (Medical Park Hastanesi - Tıbbi Onkologu): İstatistiksel verilere göre tiroit kanserini artırıyor. Tomografinin birçok hayat kurtardığı da unutulmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber