Atalay Açılımı sabote edenlere seslendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2009 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atalay, Demokratik Açılım süreciyle alakalı çalışmaları anlattı. Atalay şiddet olaylarının faillerini arkasında kim olduğunu biliyoruz dedi. Ebeveynleri uyardı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yasa dışı eylemleri sergileyenlere karşı güvenlik güçlerinin ''kararlı ve etkili mücadelesini'' sürdürdüğünü belirterek, 20 kasım 2009 tarihinden bugüne kadar bin 562 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 363'ünün tutuklandığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, yasadışı eylemleri sergileyenlere karşı güvenlik güçlerinin kararlı ve etkili mücadelesini sürdürdüğünü bildirdi.

Bakan Atalay'ın, basın toplantısından açıklamalarından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

''-Terörle mücadele devlet olmanın gereğidir. Güvenliği sağlamak, güvenli bir toplum hükümetlerin en önemli, en başta gelen görevleridir.

-Provokatörlerin ve onların arkasındakilerin tek tek tespit ederek, adalete teslim edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

-20 Kasım 2009 tarihiden bu güne kadar bin 562 kişi gözaltına alındı, 363 kişi mahkemeler tarafından tutuklandı. Endişeye mahal yoktur, her şey kontrol altındadır.

-Sürecin, özü iki hususa dayanır; birincisi terörü tasfiye etmek, ikincisi demokratik standartları yükseltmektir. Her düşüncenin, her görüşün rahatça yaşadığı bir ortamı oluşturmak ama terörü de tasfiye etmektir amacımız.

-Kutuplaşma ve ayrışmaya neden olacak istismar kaynakları kurutmak, dolayısıyla birliğimizi pekiştirmek için çabalıyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğü, vatandaşlarımızın can güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır.

-Hükümet olarak güvenlik güçlerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Askerimizle polisimizle çok ciddi, özverili çalışma sürdürülmektedir.

-TBMM'den kısa ve orta vade olarak gündeme getirilen çalışmalara hız vereceğiz. Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu'nun oluşturulması, İnsan Hakları Kurulu yasasının Meclis'e gönderilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz.

-İnsan Hakları Kurulu ile ilgili tasarı çalışması tamamlandı, bunu en kısa sürede Meclis'e göndereceğiz.

-Halen Meclis gündeminde bulunan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin tasarının bir an önce yasalaşması için çalışmalara hız verildi.''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Çocuklarımızın bir eline taş, diğer eline para vererek sokağa salanları biz iyi tanıyoruz. Kuru sıkı tabancaları birilerinin eline tutuşturup provokasyon peşinde olan zihniyeti de çok iyi biliyoruz.

Bu provokatörleri ve onların arkasındakileri tek tek tespit ederek adalete teslim edeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın'' dedi.

Atalay, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, yürüttükleri ''Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi''nde geldikleri nokta ve planlarıyla ilgili bilgi vermek üzere toplantıyı düzenlediğini söyledi.

Son günlerde çeşitli bahanelerle ülkenin huzurunu bozmaya çalışan kanunsuz sokak eylemlerinin sergilenmeye çalışıldığını anımsatan Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

''Defalarca vurguladığımız gibi, demokratik rejimlerde şiddet hak arama yöntemi olarak kabul edilemez. Şiddete başvuranları, ortalığı kırıp dökenleri, insanlarımızın canına ve malına kastedenleri biz takip ediyoruz ve onlarla ilgili gereken bütün işlemleri de yapıyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yasa dışı eylemleri sergileyenlere karşı güvenlik güçlerimiz kararlı ve etkili bir şekilde mücadelesini sürdürecektir. Onlara hak ettiği cevabı vermeye devam edecektir.

Bu mücadele devlet olmanın gereğidir, hükümet olarak bizim de en asli görevimizdir. Güvenliği sağlamak, güvenli bir toplum hükümetlerin en önemli, en başta gelen görevidir.

Bu olayların, varlıklarını şiddet ve teröre borçlu olanlar tarafından tertiplendiğini ve desteklendiğini de çok iyi biliyoruz. Çocuklarımızın bir eline taş, diğer eline para vererek sokağa salanları biz iyi tanıyoruz.

Kuru sıkı tabancaları birilerinin eline tutuşturup provokasyon peşinde olan zihniyeti de çok iyi biliyoruz. Bu provokatörleri ve onların arkasındakileri tek tek tespit ederek adalete teslim edeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.''

''ABARTILI OLARAK TAKDİM EDİLMEKTEDİR''

Beşir Atalay, güvenlik güçlerinin, şiddet olaylarına müdahale ederken azami hassasiyeti gösterdiğini vurgulayarak, ''Özellikle masum vatandaşlarımızı korumak için gerekli tüm tedbirleri almaktadır.

Yasa dışı şiddete başvuranlar, bir kısmı olay esnasında, bir kısmı da daha sonra yakalanmakta da haklarında yasal işlemler yapılmaktadır'' diye konuştu.

İçişleri Bakanı Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Her olay, ülkemizde basınımızın da maalesef bazılarını olduğundan daha fazla, biraz abartılı da gösterdiği bütün olaylar, tarafımızdan, güvenlik birimlerimizce tek tek analiz edilmekte, kimin kim olduğu, kimin neyi niçin yaptığı, arkasında kimlerin olduğu iyi bilinmektedir.

Analizimizi iyi yapıyoruz, bunu ifade etmek isterim ve sorumluları da mutlaka gözaltına alınmakta ve adalete teslim edilmektedir.

Şu ana kadar 20 Kasım 2009 tarihinden bugüne kadar bin 562 kişi güvenlik güçlerimiz tarafından gözaltına alınmıştır.

Bunlardan 363'ü çıkarıldıkları mahkemeler tarafından tutuklanmıştır. Endişeye hiçbir mahal yoktur, her şey kontrol altındadır, esasen bazı olaylar gereğinden de abartılı olarak takdim edilmektedir.

Biz gerçek durumu biliyoruz ve bunlarla ilgili gerekli her tedbir alınmaktadır.''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk ile kapatma kararından iki gün sonra bakanlıkta görüştüğünü ve geçmiş olsun dileklerini ilettiğini belirterek, ''Basına yansıdığı şekilde 'şu şartlar koşuldu, şunlar konuşuldu' şeklinde bir şey olmadı'' dedi.

AHMET TÜRK İLE GÖRÜŞMESİ

Atalay, İçişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, Ahmet Türk ile geçen Pazar günü İçişleri Bakanlığı'nda görüştüğünü ifade etti.

Atalay, ''Parti kapatılma olayından iki gün sonra. Kendisini telefonla aradım, davet ettim. 'Geçmiş olsun' dileklerimi ilettim, kendisiyle çay içtik. Bazı arkadaşlarımız da vardı

Basına yansıdığı şekilde 'şu şartlar koşuldu, şunlar konuşuldu' şeklinde bir şey olmadı'' diye konuştu.

Bakan Atalay, bir gazetecinin, kapatılan DTP konusu gündeme gelmeden de AK Parti'nin parti kapatmalarla ilgili bir düşüncesi olduğunu söylemesi üzerine, şunları kaydetti:

''Parti kapatmayla ilgili konu tekrar Parlamento'da gündeme getirilebilir, bütün siyasi partilerimizin mutabakatıyla yeniden düzenlenebilir. Siyasi Partiler Kanunu'nda ve Seçim Kanunu'nda da buna benzer diğer hususlar ele alınabilir.

Yoksa, DTP'nin konumuyla ilgili bizim parti olarak özel bir görüşmemiz olmadı. Karar kendilerinindir, istifa dilekçesi verip vermeme kararı.

Eğer verirlerse de bunun Meclis'te oylanması gerekir. O zaman partimiz bir karar verecektir. Parti yönetimimizin bir kararı olacaktır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber