Hükümet'in 2010 ajandası kabarık

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 20 Aralık 2009 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha şimdiden 2010 yılının 2009'dan hiç kalır yanı olmayacağı şimdiden kendini göstermeye başladı. Bu yılı Ermeni sorunundan yerel seçime kadar birçok tartışmayla geçiren hükümetin 2010 ajandası kabarık

TÜRKİYE, 2009 yılını ekonomik krizden açılıma, Ermeni sorunundan yerel seçime kadar birçok tartışmayla geçirdi. Ancak, yaklaşmakta olan yeni yılın ajandası da, şimdiden 2010'un, 2009'dan hiç kalır yanı olmayacağını gösteriyor. Son dönemde krizler, provokasyonlar, gösteriler ve muhalefetten gelen sert eleştirilerle karşı karşıya kalan hükümet, 2010'da da sıkıntılı başlıkların üzerine gidecek. İşte hükümetin kriz ajandası:

Demokratik açılım adımları: Son günlerde yaşanan olaylara ve muhalefetin ?bölücülük? eleştirilerine karşın, hükümetin önceliklerinden biri ?demokratik açılım? olacak. Başbakan Erdoğan'ın ?Hazmede hazmede, hazmettire hazmettire ilerleyeceğiz? dediği ve ?inadına açılım? diyerek kararlılığını ortaya koyduğu adımlarla ilgili yasal düzenlemeler 2010'a kaldı. Bu yılı bütçe görüşmeleriyle kapatacak olan Meclis, önümüzdeki yıl, kritik yasaları çıkaracak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, açılımın kısa, orta ve uzun vadeli adımları kapsadığını vurgulamıştı. Bu nedenle yoğun tartışma bekleniyor. Açılımın, sokağa yansımalarının nasıl olacağı da belirsiz. Başta İstanbul ve Muş olmak üzere çeşitli illerde provokasyonun da etkisiyle büyüyen olaylar sıkıntı yarattı. Açılım çerçevesinde çeşitli grupların terör örgütünden ayrılarak Türkiye'ye dönmesi de bekleniyor.

Ekonomik kriz tedbirleri: Hükümet, krize karşı çeşitli tedbirleri devreye soktu ve bazı alanlarda olumlu gelişmeler rakamlara yansımaya başladı. 2010 ise kriz için kritik yıl olarak görülüyor. IMF ile bugüne kadar görüşmelerden sonuç çıkmamasına karşın, anlaşma zemini aranıyor. Doğalgaza, elektriğe, akaryakıta; dolayısıyla gıdadan sağlığa birçok alanda zam işaretleri şimdiden verildi. Buna karşın, işsiz kalanlar, maaş zammını beğenmeyenler, emeklilerin talepleri nedeniyle ekonomi, hükümetin ajandasında, altı kırmızı çizgiyle çizilen konulardan biri olacak..

Ermeni ve Kıbrıs açılımları: Ermenistan ile imzalanan protokolün Meclis'e getirilmesi için ABD ve AB şimdiden taleplerini iletti. Karabağ meselesiyle bağlantılı olarak bu konunun 2010'da yoğun olarak tartışılması bekleniyor. Kıbrıs'ta ise liderler arasında yürütülen görüşmeler, önümüzdeki yılın başlarında sona erecek. Buradaki açılımın boyutları ve hükümetin alacağı kararlar tartışmaları alevlendirecek.

Tezkere tartışması: Irak, 2010'da seçimlere sahne olacak. ABD askerleri de Ağustos 2010'dan itibaren çekilmeye başlayacak. Çekilmenin Türkiye üzerinden yapılması gündemde. Muhtemel bir tezkere tartışması yeni yılda hükümetin kapısını çalacak. Irak'ın kuzeyindeki gelişmeler ve Kerkük krizi de diplomatik süreci etkileyecek.

Afganistan'a ilave asker: ABD'nin açık talebinin ardından, Afganistan'a sağlanan katkı artırılacak. Sıcak çatışma için asker göndermeye sıcak bakılmasa da, Afgan Ordusu'nun eğitimi ve diğer yardımlar için değerlendirmeler 2010'a yansıyacak.

ABD ve AB ile ilişkiler: AB, Türkiye'den talepleri konusunda adım için 2010'u kritik yıl olarak görüyor. Aksi halde, vetolu başlıklar nedeniyle müzakere sürecinin durma ihtimalinden söz ediliyor. Başta Kıbrıs, Fener-Rum Patrikhanesi, Heybeliada Ruhban Okulu olmak üzere tartışmalı başlıklar hükümetin önünde olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber