Sucukta tavuğa devam dönerde soyaya sınırlama

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Aralık 2009 21:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ESRA ÖZSÜMER - TUĞBA BOZKURT

Et Ürünleri Tebliği Taslağı, ?mekanik olarak sıyrılmış et' kullanımına kısıtlı da olsa izin veriyor. Dönerde ise soya eti demek olan bitkisel protein yasaklanıyor

Tarım Bakanlığı'nın birkaç gün önce kamuoyunun görüşüne açtığı Et Ürünleri Tebliği Taslağı'nda, salam sucuk, sosis gibi et ürünlerinde tek başına tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvan derisi kullanımı yasaklanıyor.

Bununla birlikte kemikten mekanik olarak yani makinelerle sıyrılmış etlerin kullanımı sınırlandırılıyor. Ancak tasarıda etlerin kemiğinden mekanik olarak nasıl sıyrılacağının belirtilmemiş olması, ?Tavuk kemiği yemeye devam mı edeceğiz?' sorusunu gündeme getirdi.

Kemik yüzde 30'a çıkıyor

Pastırma, sucuk ve döner üreticileri, taslakta özellikle geleneksel üretime etki edecek maddeler bulunmadığına, ancak sektörün yıllardır göz ardı edilen sorunlarına yine bir çözüm getirilmediğine dikkat çekti.

Sektörün temsilcilerine göre, taslakta yasaklanması öngörülen tek başına tavuk derisi kullanımı, mevcut uygulamalara göre masum kalıyor. Çünkü tavuk ve kırmızı et karışımından yapılan bir çok üründe, tavuk eti kemiklerinden ayrılmadan çekilip kullanılıyor. Hatta bazı ürünlerin içinde kemik oranı yüzde 30'lara kadar çıkıyor.

ETBİR: önemsiz düzenleme

Uzmanlar, yeni tebliğ taslağında bahsi geçen ?mekanik sıyrılmış et'lerin sıyırma şekilleri tanımlanmadığı müddetçe, tavuk kemiği yemeğe devam edeceğimizi söylüyor.

Tavuk kemiği karıştırılmasa bile kullanılan mekanik sıyrılmış et miktarının belirtilen yüzdelerde olup olmadığının tespiti de oldukça zor. Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Hikmet Kayar, bu yönüyle taslağın ?önemsenmeyecek' bir düzenleme olduğunu belirterek, ?Türkiye'de ürünün içindeki mekanik sıyrılmış et oranını ölçecek bir makine yok? dedi.

Soya GDO tartışmasında da başrollerdeydi

Tebliğ taslağında göze çarpan en önemli değişikliklerden biri dönerde bitkisel proteinlerin yasaklanması. Bereket Döner'den Veteriner Hekim Osman İnce, taslakta bahsi geçen bitkisel proteinle soya proteininin kastedildiğini belirterek bu değişikliğin iki sebeple yapılmış olabileceğini söyledi. İnce, Türkiye'ye gelen tüm işlenmiş soya ürünlerinin dış menşeli olduğuna dikkat çekerek ?Soya son günlerde GDO tartışmalarının odağına oturdu. Bu madde bu sebeple konmuş olabilir.

Ayrıca kilo maliyeti 50 kuruş ile 1 lira arasında değişen soya proteinin kullanım oranı piyasada satılan dönerlerde yüzde 50'lere kadar çıkıyor? dedi.

?Sucuğun tadı kaçmaz kimseye iltimas yok'

Geleneksel Türk sucuğunun en çok üretildiği Kayseri ve Afyon'daki üreticiler, tebliğ taslağının geleneksel üretimi etkilemeyeceği görüşünde. Tebliğde ?sucuk' tanımı içinde belirtilen nem oranı, protein miktarı, pH değeri gibi oranların bir önceki tebliğle aynı olduğunu belirten üreticiler, ?Geleneksel sucuk zaten bu kriterlere göre üretilir. Sucuğumuzun tadı bozulmayacak? dedi.

Taslakta belirtilen oranlarla Afyon sucuğununun ön plana çıkarılacağı iddialarının ise asılsız olduğunu vurgulayan Afyonlu ve Kayserili üreticiler, her iki sucuk arasındaki tek farkın baharat oranı olduğunu belirterek, böyle bir ?iltimas'ın söz konusu olmadığını ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber