Bakan Şimşek'ten vergi oranlarında artış sinyali

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Aralık 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şartlara göre yeni vergi ya da vergi oranlarında artışın söz konusu olabileceğini belirtti. Şimşek, bu yıl için ödeneklerde kesintinin ise söz konusu olmadığını kaydetti

HABER MERKEZİ / ANKARA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde tasarının, gelirlerle giderler arasındaki farkın borçlanma ile karşılanmasını öngören 3. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bazı maktu vergilerde güncelleme öngördüklerini bildiren Şimşek, "Yeni bir vergi veya vergi oranlarında artış hususu şartlara göre olabilir. Ülkemizin makro ekonomik şartları gerektirdiği zaman tabii ki gereken tedbirleri almak durumundayız. Ama bu, bütçenin arka planında varsayılmış bir husus değildir" dedi.

BÜTÇEDE BÜYÜK SAPMA

Bu yıl için ödeneklerde bir kesintinin söz konusu olmadığını ifade eden Şimşek, böyle planın olmadığını ve kesinti yapılmayacağını söyledi. Bütçe açığında önemli sapma yaşandığını, sapmanın temelinin gelirdeki düşüş olduğunu belirterek Türkiye'deki sapmanın diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok da fazla olmadığını kaydetti.

FAALİYETTE DARALMA VAR

Şimşek, ?Gelirleriniz ekonomik faaliyetin bir fonksiyonudur. Bu sene ekonomik faaliyetlerde ciddi bir daralma yaşandı. Bunun önemli bir boyutu küresel krizle açıklanabilir. Ondan dolayı da gelirlerimizde düşüş yaşandı. Giderlerimizdeki artış bütçeye oranla son derece mütevazı bir düzeyde. Gelirlerdeki düşüş Amerika'da da, Rusya'da da yaşandı, bütün ülkelerde yaşandı" dedi.

Öte yandan Şimşek, 2B alanlarının genişletileceğine ilişkin iddiaların tamamen ?mesnetsiz? olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin borcu azaldı

Bakan Şimşek, Türkiye'nin kamu ve özel sektör olmak üzere dış borç stokunun 2002'de 129,5 milyar dolar, 2009 yılının ikinci çeyrek sonunda bu borcun 268,5 milyar dolar olduğunu kaydederek, borç artışları değerlendirilirken, toplam borcun milli gelire oranlarının esas alınması gerektiğini söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: "Özel sektörde de kamuda da borç azalmıştır. Kasım sonu itibariyle iç, dış, kamu, özel tüm borç 440 milyar lira civarında. Dünyanın hiçbir ülkesinde borca, mutlak rakam olarak bakılmaz. 'ABD'nin 10 trilyon dolar borcu var' diye durumu bizden daha kötü diyemeyiz. Borcun, milli gelire oranı önemli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber