Resmi üniformalarla yapılan hırsızlık da tırmanışa geçti.

Haber Giriş : 03 Şubat 2005 06:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son haftalarda birçok vakayla karşılaşılırken, kendilerini polis, postacı veya elektrik görevlisi olarak tanıtan kişiler rahatlıkla girdikleri evlerin sakinlerini gasp etti. Piyasadan kolaylıkla satın alınabilen resmi üniformalar, özellikle polisi tedirgin ediyor. Bu konuda yasal boşluk olduğunu belirten emniyet yetkilileri, mağaza sahiplerinin kimlik sormadan satış yapmasının yasaklanmasını istiyor, vatandaşı da dikkatli olmaları konusunda uyarıyor: ?Siz aramadıysanız asla gelen görevliye kapıyı açmayın. Polis bile olsa kimlik sorun; kimlikte ne yazdığına iyice bakın.?

Üniformalı hırsızlıktan yakınan bir diğer kuruluş ise elektrik şirketleri. Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ, geçen yıl kendisini görevli gibi tanıtıp vatandaşları dolandıran 257 kişi hakkında işlem yapmış. Şirket son çare olarak taklidi zor olan orijinal kimlikleri kullanmaya başlamış. BEDAŞ Kaçak Takip Müdürü Şemsettin Karabıyık, sahtecilerin işi iyice ileri götürdüğüne dikkat çekiyor: ?Bizim tutanaklarımızın, mühürlerimizin, kimliklerimizin sahtesini bile basıyorlar. Ellerindeki sahte evraklarla işyeri ve evleri dolaşıp sayaçları kontrol ediyorlar.?

Kurumların eleştiri oklarına ise üniforma satan mağazalar hedef oluyor. Her isteyene polis, zabıta, güvenlik görevlisi, asker ya da elektrik teknisyeni kıyafetinin kolaylıkla satıldığına işaret ediliyor. Eleştirileri reddeden esnaf, kimlik sormadan şüpheli şahıslara satış yapmadıklarını savunuyor. İstanbul Eminönü'nde bu tür kıyafetler satan Bahri Dönmez, fiyatı 150 YTL'den başlayan polis üniformasını almaya gelenlere kimlik sorduğunu ileri sürerken, aynı anda mağazada alışveriş yapan bir müşterinin şu tepkisiyle karşılaşıyor: ?Bana kimlik sormadan polis şapkası sattınız ama...? Esnafın eleştiriye ceva-bı da hazır: ?Bu işi 19 yıldır yapıyorum. Polisi gözünden tanırım.?

Suç amacıyla kullanmak için üniforma almaya gelenleri anladıklarını ve dükkandan kovduklarını açıklayan Dönmez, ?Bu kıyafetler herhangi bir konfeksiyonda da rahatlıkla üretilebilir.? diyor. Veli Spor Giyim'in sahibi Erkan Demircan da, üniforma almaya gelenlere kimlik sorma zorunluluklarının olmadığını; fakat kimlik görmeden kıyafet satmamaya özen gösterdiklerini söylüyor. Üniformaların, ufak bir terzihanede bile anlaşılmayacak kalitede üretildiğini dile getiren Demircan şöyle devam ediyor: ?Sahte polis kimliği alarak üniforma satın almaya gelenler bile var. Ne yazık ki kimliğin sahte olup olmadığını anlayamıyoruz. Sattığım bir üniforma nedeniyle insanların zarar görmesinden çok korkuyorum.?

1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) gasp suçunun cezasını azalttığını belirten emniyet yetkilileri, yeni yasadan suçluların büyük çoğunluğunun haberinin olduğunu ve hırsızlık yapanların gaspa yönelme eğilimlerinin fazla olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle büyükşehirlerde vatandaşları tedirgin eden ?üniformalı soygun' olaylarının emniyet kayıtlarında yer alan en son örnekleri ise şunlar:

Kendisini TEDAŞ görevlisi olarak tanıtan Halim Çağman, A.O.B. isimli kişinin evine girerek 700 YTL ve 2 kredi kartını gasp etti. Çağman, R.T. isimli bir başka kadının tek başına evde olduğu saatlerde de aynı yöntemi kullandı: ?Dairenizde kaçak elektrik kullanıldığı yönünde ihbar var. Evde kontrol yapacağız.? diyen Çağman, bıçakla etkisiz hale getirdiği R.T.'nin evinden 240 YTL çaldı.

Göztepe'de Reşat Ekrem Koçu Sokak No: 8'de H.G.'nin evine gelen Çağman, aynı yöntemle 120 YTL para, 1 adet altın bilezik, 4 adet altın yüzük, 1 çift altın küpe ve altın kolyeyi alarak kaçtı. Mağdurlarını bıçak zoruyla gasp ettiği belirlenen Çağman'ın evine girdiği kişilere tecavüze yeltendiği ve taciz ettiği de ileri sürüldü. Çağman'ın son 1 yıl içerisinde aynı yöntemle 7 olaya karıştığı; fakat teşhis edilemediği iddia edildi.

Kendisini Türk Telekom görevlisi olarak tanıtan ve postacı şapkası takarak eline Acele Posta Servisi (APS) kağıtlarını alan Turan Sevinç isimli zanlı ise 11 Kasım 2004'te resmi üniformayla R.K adlı bayanın evine girdi. Önce ev sakinlerini etkisiz hale getiren zanlı, çelik para kasasısında bulunan 8 bin 300 Amerikan Doları, 50 Euro, bir adet ruhsatsız tabanca ve çok sayıda ziynet eşyasını çaldı.

1 Aralık 2004 tarihinde aynı yöntemle Beykoz'da bulunan başka bir eve giren Turan Sevinç, evde bulunan kasayı alarak kayıplara karıştı. Sevinç, gene postacı şapkası giyerek 19 Ekim 2004 tarihinde Üsküdar'da, 1 Kasım 2004'te ise Maltepe'de silah zoruyla gasp olaylarına karıştı.

Kendilerini Narkotik Şube Müdürlüğü'nde çalışan polisler olarak tanıtan Satılmış Sakallı (26) ve İsmail Eflioğlu (26) ise 26 Ocak 2005 tarihinde Şişli 19 Mayıs Mahallesi Aşçılar Sokak'ta oturan N.T., Elena isimli bir şahıs ve E.Ü.'nün bulunduğu eve girdi. Kendilerine kimlik soran mağdurları silahla etkisiz hale getiren iki zanlı, evde bulunan 1.860 ABD Doları ve 50 YTL'yi aldı. Paraları aldıktan sonra mağdurlara 100 bin YTL'lik senet imzalattı.

Mahmut Serbest isimli zanlının ise havaalanında gelen turistlere kendisini görevli olarak tanıtıp otele götürürken gasp yaptığı belirlendi. Serbest'in kahve ısmarlama bahanesiyle benzin istasyonunda aracı durdurduğu ve aldığı kahvenin içine ilaç katarak uyuttuğu turistleri gasp ettiği belirlendi. Zanlı Serbest'in 22.10.2004 tarihinde ceza indirim yasasından faydalanarak gasp suçu dolayısıyla yattığı cezaevinden tahliye edildiği, tahliyesinden 16 gün sonra ise Sırbistan uyruklu Spirdan Mustur'u gasp ettiği belirlendi. Eminönü'nde polis kıyafetlerinin ortalama fiyatları şöyle (YTL): polis şapkası: 7, polis yeleği: 20-45, polis üniforması: 100-150, bekçi elbisesi: 70-100, zabıta elbisesi: 100-150.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber