EÜAŞ'ta 82 ihale iptal

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 28 Aralık 2009 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

© Son dört yılda Elektrik Üretim AŞ'deki ihaleler mevzuata aykırılık ve dokümanlarda yapılan hatalar nedeniyle iptal edildi.

MURAT KIŞLALI

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Elektrik Üretim AŞ'de (EÜAŞ) 10'u Kamu İhale Kurulu (KİK) tarafından olmak üzere dört yılda 82 ihale iptal edildi.

Çok sayıda alımın da eksik ve hatalı işlemlere rağmen karara bağlandığını tespit eden Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), durumun ?mevzuata, eşit muamele ve güvenilirliğe, şeffaflığa, rekabete, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına? aykırı olduğunu bildirerek incelenmesini istedi. YDK'nin konuya ilişkin raporunda şu ifadelere yer verildi:

Hataya rağmen ihaleye devam: 4734 sayılı KİK ve bu kanun uyarınca hazırlanan ikincil mevzuat 2003 başından beri yürürlükte olmasına rağmen, gerek ihale dokümanının hazırlanması aşamasında, gerekse tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında yapılan eksik ve hatalı işlemlerin devam etmekte olduğu görülmüş buna rağmen ihaleye devam edilmiş.

Neden mevzuata aykırılık ve hatalar: 82 ihalenin 10'unun ihale dokümanında yapılan düzenlemelerde veya tekliflerin değerlendirilmesi işlemlerinde tespit edilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte olduğu gerekçesiyle KİK'ce, diğerlerinin ise ihale dokümanında yapılan hatalar nedenlerle ihale yetkilisince iptal edilmiştir.

Haksız rekabet oluyor: Teşekkülde süreci başlayan bir ihalenin idareden kaynaklanan hatalar nedeniyle birkaç kez iptal edilerek aynı iş için yeniden ihaleye çıkılması; iptale gerekçe olan mevzuata aykırılıklar yanında; eşit muamele ve güvenilirlik, şeffaflık, rekabetin tesisi ve kaynakların etkin ve verimli kullanılması gibi kamu satın alımlarına ilişkin temel ilkelere de aykırılık arz etmekte.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber