HSYK üyesi Ertosun'dan arama açıklaması

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Aralık 2009 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay ?aramalar yasal' dedi. Bir gün sonra ?gördüğü lüzum üzerine' yazılı açıklama yapan HSYK üyesi Ertosun ?Yasal değil, aramayı yargılama aşamasında heyet yapar? iddiasında bulundu

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Özel Kuvvetler bünyesindeki Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda ?devlet sırrı' belgelerin bulunduğu Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Kadir Kayan'ın yaptığı aramaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun'dan itiraz geldi. Genelkurmay'ın ?aramalar yasal çerçevede' açıklamasından 24 saat sonra yazılı bir açıklama yapan Ertosun, ?aramanın dava açıldıktan sonra yapılabileceğini, aramayı da tek başına bir hakimin yapamayacağını? iddia etti.

?AÇIKLAMA YAPMA GEREĞİ DUYULDU'

Genelkurmay'ın ?arama yasal' demesinden sonra ?kamuoyu gündemindeki konu ile ilgili açıklama yapılmasına gerek duyulduğunu? vurgulayarak yazılı bir açıklama yapan HSYK üyesi Ertosun ?Meclis'teki görümelerde de CMK 125. maddenin soruşturma evresine değil, sadece kovuşturma evresine münhasır olduğu, mahkeme hakimi veya heyetten, tek hakimli mahkemeler ile heyet halinde çalışan mahkemelerin anlaşılması gerektiği kabuledilmiştir? iddiasında bulundu.

?GENELKURMAY BİLE SÖYLEMEDİ!'

Ertosun'un açıklaması hukukçuların da tepkisini çekti. Emekli askeri hakim Mesut Kurşun, ?Böyle bir açıklamayı HSYK'nın görev yetkisi içinde görmüyorum. Aramanın yasal olmadığını Genelkurmay Başkanlığı bile söylemedi. Amerikan yüksek mahkemesinin 1974 yılında Watergate skandalıyla ilgili olarak verdiği bir karar var. Yani, ?devlet güvenliği ile ilgili olsa dahi, devlet güvenliği ilgili olduğu ileri sürülerek bir bilginin ceza davasında gizli tutulması kesinlikle söz konusu olamaz' deniliyor. ?Kişinin özgürlüğü söz konusudur' diyor? dedi.

?AÇIKLAMA SAVCILARI TEDİRGİN EDECEK'

Ertosun'un açıklamasını ?soruşturmaya müdahale? olarak yorumlayan emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel de ?Açıklama, HSYK'nın soruşturmaya menfi müdahalesidir. Ertosun'un böyle bir açıklama yapma yetkisi yok. Açıklama, soruşturmayı yürüten savcıları tedirgin edecektir? dedi. Gündel, ?HSYK'nın yaz kararnamesi görüşmeleri sırasında Ertosun'un basına da yansıyan sözleri vardı. Ergenekon soruşturması ve davasıyla ilgili de benzer tutum izlediğini görmüştük? dedi.

Yargıtay Ertosun'u akladı şikayetçi katibe dava açtı

Ertosun'un ?Ergenekon sanıklarıyla ilişkisi var' iddiaları nedeniyle soruşturulmasına gerek görmeyen Yargıtay, Ertosun'u şikayet edene ?hakaret davası' açtı

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Ergenekon sanığı Engin Aydın ile birlikte yemek yerken görüntüleri basına yansıyan ve Ergenekon sanıklarından çıkan notlarda sanıklarla ilişkileri deşifre edilen HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun hakkında ?soruşturma açılmasına yer olmadığına? karar verdi. Aynı Kurul, Ertosun'la birlikte YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve 3 HSYK üyesi hakkında ?Ergenekon hakim ve savcılarına baskı yaptıkları' iddiasıyla suç duyurusunda bulunan adli katibe dava açtı.

SKANDAL GÖRÜŞMEYİ STAR YAZDI

Star'ın Türkiye'nin gündemine getirdiği HSYK üyesi Ertosun ile Ergenekon iddianamesinde ?Ergenekon'nu yargı içindeki yapılanmasından sorumlu kişi olarak? gösterilen Engin Aydın'ın HSYK yaz kararnamesinin hemen öncesinde birlikte gösteren fotoğraflar uzun süre gündem olmuştu. Daha sonra Ertosun'un yine Ergenekon iddianamesinde ?örgüt toplantısı' olarak gösterilen Kent Otel Toplantıları'nın müdavimi olduğu ortaya çıkmıştı.

ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA KALDI

Eleştirilerin odağında kalan Ertosun, ?'Ergenekon sanıklarıyla görüşerek tarafsızlığını kaybettiği, Kent Oteli'ndeki toplantılara katılarak kamuoyunda Ergenekon olarak adlandırılan silahlı terör örgütüyle bağlantılı olduğu ve yargılanması gerektiği'' iddialarını Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu'na götürdü. Ertosun iddiaları hatırlatarak 7 Ağustos 2009'da Yargıtay Birinci Başkanlığına dilekçe vererek, hakkında inceleme ve gerekirse soruşturma yapılmasını istemişti.

?SORUŞTURMAYA YER YOK'

Bunun üzerine Ertosun'un aklanmak için böyle bir adım attığı iddiaları gündeme gelmişti. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Ertosun hakkında yürütülen ön incelemeyi tamamladı. Kurul, Ertosun hakkında ?'soruşturma açılmasına'' yer olmadığına karar verdi.

?Hakaret ettin'

Adana Adliyesi Suç Üstü Bürosunda zabıt katibi olarak görev yapan İsmail Can, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile üyeler Ali Suat Ertosun, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük ile eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun ?'Ergenekon savcıları ve hakimlerini görevden almaya çalışarak soruşturmayı sulandırmak, sonuçsuz bırakmak, görevi kötüye kullanmak'' suçları işlediklerini iddia edip, Yargıtay' suç duyurusu yapmıştı. Başvuruyu inceleyen Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, İsmail Can'ın dilekçesinde ve Cumhurbaşkanlığına gönderdiği e-postada ?'yüksek yargı üyelerine hakaret edildiğine'' hükmetti. Birinci Başkanlık Kurulu, zabıt katibi İsmail Can hakkında ?'Yargıtay üyelerine hakaretten'' suç duyurusunda bulundu.

Ergenekon sanığı da aynı şeyi düşünüyor

Ergenekon sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük, ?Genelkurmay ?arama hukukidir' diyor... Hiçbir hukukiliği yoktur bu aramaların. Hiçbir sivil yargının, Türk ordusunun Özel Kuvvetler Karargahı'na, Seferberlik Karargahı'na girme konusunda hukuku yoktur? iddiasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber