Meclis gündemi 2010'da yoğun

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2009 20:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Meclisi, 2010 yılında da yoğun bir gündem bekliyor.

TBMM Genel Kurulunun gündeminde halen 112 tasarı ve teklif, yasalaşmayı bekliyor. Bunlar arasında; görüşmeleri yarım kalan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, Kamu Düzeni Güvenliği ve Müsteşarlığı Kanun Tasarısı, üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışması, Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı, yeni vakıf üniversiteleri kurulması, Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan uluslararası anlaşmaları içeren çok sayıda tasarı bulunuyor.

GÜNDEMİN ÖN SIRALARINA ALINANLAR

Yeni yılın ilk haftalarında, bazı tasarı ve tekliflerin yasalaşmasına öncelik verilecek. Gündemin ön sıralarına alınan yurt dışından serbest bölgeye getirilen mallar üzerinden alanına binde 5'lik ücretin binde 1'e indirilmesi, serbest bölgeden Türkiye'ye mal girişinde alınan binde 5'lik ücretin de binde 9'a çıkarılmasını öngören tasarı, yeni yılın ilk haftasında Genel Kurulda görüşülecek.

Türkiye, Avusturya, Bulgaristan, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya arasında Nabucco Projesi hakkında imzalanan uluslararası anlaşma da Ocak ayının ilk yarısında Genel Kurulda ele alınacak. Projeyle, Türkiye'nin doğu ve güney sınırlarından temin edilecek doğalgazın sırasıyla Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'nın Baumgarten kentine ulaştırılması hedefleniyor. Proje Hakkında Anlaşma ise doğalgaz boru hattı kapasitesinin kullanım esasları, doğal gazın serbest geçişinin güvence altına alınması, vergilendirme, oluşturulacak Nabucco Komitesinin yetkileri ve olası anlaşmazlıkların çözüm yöntemleri hakkında düzenlemeleri içeriyor.

TOKİ'ye devredilen arazi ve arsaların, arazi vergisinden muaf olmasını öngören yasa tasarısının da Ocak ayında yasalaşması bekleniyor.

Genel Kurul gündeminde, milletvekilleri tarafından verilen 410 genel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair önerge bulunurken, çeşitli konulara ilişkin 652 sözlü soru önergesi de yanıt bekliyor.

Meclise gelen dokunulmazlık dosyalarının sayısı ise 531'e ulaştı. 457 dosya hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber