Kasım ayı hakim ve savcı kararnamesi gecikti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ocak 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yargı kökenli üyeleri ile Adalet Bakanlığı arasındaki görüş ayrılığı Yargıtay üyeliği seçimlerini kilitledi. Halen boş durumdaki 33 Yargıtay üyeliğine atama yapılmadı

Ergenekon savcıları odaklı tartışmalar nedeniyle, haziran ayı başında açıklanması gereken adli yargı yaz kararnamesini ancak ağustos ayında açıklayabilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), bu kez de Yargıtay'ın geleceğini önemli ölçüde şekillendirecek, boş 33 Yargıtay üyeliğine yapılacak atamalar nedeniyle kilitlendi. 7 üyeli kurulun, yargı kökenli 5 üyesi ile Sadullah Ergin ve müsteşarı Ahmet Kahraman'ın temsil ettiği Adalet Bakanlığı arasındaki görüş ayrılıkları Yargıtay üyeliklerine seçim yapılmasını engelliyor. Kulislere, bakanlığın 33 üyelikten en az 10'unun kendisinin belirlediği isimler arasından atanmasını istediği bilgileri yayıldı. Atamaların yapılamaması, güz kararnamesinin de 2010 yılı başlamasına rağmen açıklanamamasına yol açtı. HSYK'daki kriz, hem üye sayısı azlığından dolayı heyet kurmakta zorlanan Yargıtay'ı, hem de atama bekleyen yüzlerce hâkim ve savcının dosyaları beklemeye almasından dolayı adli yargıyı çalışamaz hale getirdi.

Ergenekon krizi

HSYK'nın yargı kökenli üyelerinin Ergenekon savcılarının görev yerlerini değiştirmek istemesi nedeniyle yaz kararnamesini 2 ay gecikmeli açıklayabilen HSYK'daki görüş ayrılıkları, ardı ardına yapılan açıklamalarla gün yüzüne çıkmıştı. Yargı kökenli 5 üye, atamaların, bakanlığın Ergenekon savcıları hakkında soruşturma başlatması ve bu soruşturmada alınan kararları Yargıtay'a taşıması kaydıyla yapıldığını açıklarken, bakanlık, HSYK'nın bu yönde bir karar alma yetkisinin olmadığını savunmuştu.

Oylama yapılamıyor

Yargıtay'ın 8 aydır boş olan 33 üyeliği için eylül ayında atama yapılması bekleniyordu. Ancak HSYK, bugüne kadar atama yapamadı. Kulislere, bakanlığın boş üyeliklerden en az 10'unun kendisinin belirlediği isimler arasından seçilmesini istediği iddiaları yansıdı. Buna karşılık, yargı kökenli üyelerin, ortak aday isimler belirlenerek oylama yapılmasını, mevzuatın bunu gerektirdiğini belirttiği bildirildi. Ancak oylamada azınlıkta kalan bakan ve müsteşarın buna yanaşmadığı, bu nedenle oylama yaptırmayarak seçimi engellediği iddia edildi. Bu iddialar, yargı kökenli üyeler ve bakanlık tarafından doğrulanmıyor ancak 8 aydır boş üyelikler için seçim yapılamaması, kulislere yansıyan iddiaları güçlendiriyor. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ?Yasa gereği 10 üyelik boşaldığında zorunluluk olarak HSYK tarafından seçim yapılması gerekiyor. 33 üyeliğimiz boş ve HSYK tarafından seçim hâlâ yapılmadı. Boş üyeliklere seçim yapılmazsa, müzakere yapılamaz? demişti.

Güz kararnamesi

Yargıtay üyeliği krizi, HSYK'nın kasım ayı sonunda açıklaması gereken güz kararnamesini de görüşememesine yol açtı. Bakanlığın da henüz kararname taslağını HSYK'ya göndermediği öğrenildi. Bu durum atama bekleyen yüzlerce hâkim ve savcının ellerindeki dosyaları karara bağlamayı ertelemesine de yol açıyor.

Yargıtay Kanunu'nun 29. maddesinde, ?Yargıtay'da boşalan üyelik sayısı onu bulunca en geç iki ay içinde seçim yapılması zorunludur? hükmü yer alıyor. Ancak bu tarihin üzerinden yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen seçim yapılmadı. Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda ise adli yargıda yılda iki kez atama yapılacağı belirtiliyor. Ancak ikinci atama 2009 yılı bitmesine rağmen yapılmadı.

Kurul neden kilitleniyor?

7 üyeden oluşan HSYK'nın 5 üyesi yargı mensupları arasından seçiliyor. 5 üyenin 3'ü Yargıtay, 2'si Danıştay üyeleri arasından atanıyor. Bu 5 üyeye, kurulun ?seçilmiş üyeleri? deniliyor.

Kurul Başkanı sıfatını taşıyan Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı ise kurulun ?doğal üyesi? kabul ediliyor. Bakanın katılmadığı toplantılara, kurulun yargı kökenli bir yedek üyesi girebiliyor ancak müsteşarın katılmadığı toplantılar, yasaya göre yapılamıyor. Bu nedenle, müsteşarın masadan kalkması halinde HSYK karar alamıyor.

10

Kulislerde, Adalet Bakanılığı'nın yeni atanacak 33 üyelikten en az 10'unun kendisinin belirlediği isimler arasından seçilmesini istediği öne sürülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber