Kanser merkezlerinde sigara bırakma tedavisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2010 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanser taraması yapılan bakanlığa bağlı merkezlerde sigarayı bıraktırma tedavisi de uygulanacağını açıkladı.

Tuncer, bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan projeyle Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), kanser taraması için başvuranlara, aynı zamanda sigarayı bırakmaları için danışmanlık hizmeti verilecek poliklinikler de açılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Murat Tuncer, dünyada 2005 yılında görülen 11 milyon yeni kanser vakasının 2030'da 27 milyona, 7 milyon ölümün 17 milyona, 25 milyon kanserli hasta sayısının ise 75 milyona çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Kanser görülme sıklığının, her 100 bin kişide 2006 yılında kadınlarda 144 erkeklerde 244 olduğuna işaret eden Tuncer, "Bizim 2010 yılı ülke ortalaması beklentimiz 100 binde 155 iken daha 2006 yılında bu oranın üstüne çıktı. 2030 yılında ise bu oranın her 100 bin kişide 370-400 arasında olması beklentimiz vardı. Ama böyle giderse bu oran 600'ün üzerine çıkacak" uyarısını dile getirdi.

Kanser görülme sıklığında bu kadar artış olmasının en başta gelen nedeninin tütün kullanma alışkanlığı olduğunu vurgulayan Tuncer, kapalı alanlarda tütün yasağını genişleten Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun gereği gibi uygulanması durumunda 2020 yılında kanser görülme oranlarında kırılma beklediklerini bildirdi. Tuncer, şunları söyledi:

"Sigara eşittir kanser demek. 2006 yılı kanser verilerine göre ülkemizde akciğer kanseri görülme sıklığı beklenenin 2 kat üstünde. Söz konusu yıl için ülkemizde akciğer kanseri görülme sıklığını 100 binde 35 düzeyinde tutmayı planlarken bu oran 100 binde 75'i buldu. Durum çok ciddi. Bu nedenle tütün mamullerinin zararlarının önlenmesi hakkındaki yasayı taviz vermeden uygulamamız, herhangi bir gevşemeye meydan vermememiz gerekiyor. "

Sağlık Bakanlığı olarak bu yasanın tamamen arkasında olduklarını belirten Tuncer, "Yasada kesinlikle bir yumuşama olmayacak. Denetçiler hiç bir tereddüte düşmeden yasanın hükümlerini yerine getirmeliler" dedi.

TEDAVİNİN GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINMASI

Sigara bırakma tedavisinin devlet tarafından karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu ile çalışmaların sürdüğünü ifade eden Tuncer, "'Bazı ülkeler tedavinin tümünü, bazıları yarısını karşılıyor. Bazıları da geri ödemeyi tedavi sayısıyla sınırlı tutuyor. Bizim SGK'ya önerimiz, tedavinin tümünün devlet tarafından karşılanması yönünde. Çünkü durum çok ciddi" dedi.

"Türkiye'de de marketlerde ilaç satışına ilişkin yasal düzenleme yapılırsa, buralarda sigara satışına izin verilemez" diyen Tuncer, Dünya Sağlık Örgütünün bu konuda prensip kararı bulunduğunu söyledi.

Tuncer, sigarayla mücadelede verdiği destekten dolayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir teşekkür mektubu da yolladı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber