Türkiye'de her yıl 18 bin verem hastası ortaya çıkıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2010 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, tüberkülozun halen çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini belirterek, hastalığın düzenli tedavi ile şifa bulabildiğini söyledi.

Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle Adana Hekimevi'nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'de her yıl 18 bin yeni tüberküloz hastasının ortaya çıktığını ifade ederek, "Tüberküloz ülkemizde önemli bir halk sağlığı olmaya devam ediyor." dedi.

Prof. Dr. Kocabaş, bulaşıcı hastalıklar içerisinde, tüberkülozun ikinci sıklıkta görülen ölüm nedeni olduğunu aktardı. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte durumda olduğunu dile getiren Kocabaş, "Bu insanların yüzde 10'u, yaşamlarının bir döneminde, verem hastalığına yakalanacaklardır. Dünyada her yıl, 8-10 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta ve yaklaşık 2-2,5 milyon insan ise veremden hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 10-20 milyon arası bir nüfusun, tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğu hesaplanmakta ve yıla yaklaşık 18 bin yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmaktadır." diye konuştu.

Tüberküloz tedavisinde bazı sorunların bulunduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Ali Kocabaş risk gruplarını ise tedavi görmeyen verem hastasıyla aynı evi paylaşanlar, kalabalık ve havalanması iyi olmayan ortamlarda bulunanlar, sağlıklı ve yeterli beslenemeyenler, HIV-AIDS hastası olanlar, sigara içenler, alkol ve madde bağımlısı olanlar, toplu yaşanılan yurt, hastane, cezaevi gibi yerlerde kalanlar, diyabet, kanser hastası olanlar şeklinde sıraladı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik ise haftanın amacının veremle ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması, kamuoyunun bu hastalığa karşı, bir kez daha dikkatinin çekilmesi olduğunu söyledi.

Tüberkülozun (Verem) tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, BCG aşısının 2.ayını bitiren bebeklere, ücretsiz olarak verem savaş dispanserlerinde ve aile sağlığı merkezlerinde uygulandığını kaydetti.

Türkiye'de tüberküloz tedavisinde Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi uygulandığını aktaran Kemik, "Hasta, tedavi süresince ilaçlarının her dozunu, belirlenen bir sağlık görevlisi veya uygun nitelikli başka bir görevli gözetiminde içmektedir. Tedavisi uzun süreli ve aksaksız bir tedaviyi gerektirmektedir. Hangi hastanın ilaçlarını düzenli kullanıp kullanmayacağı öngörülemediğinden, tüm tüberküloz hastalarına Doğrudan Gözetimli Tedavi yapılmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Verem savaş dispanserlerinde tedavilerin ücretsiz yapıldığını duyuran Kemik şunları söyledi: "Sosyal güvencesi olan veya olmayan herkes, bu kuruluşlara başvurabilir. Bu merkezlerde; Veremle ilgili tetkikler, tanı, tedavi ve düzenli aralıklarla hasta kontrolleri yapılmaktadır. Tüberküloz tedavisi; bugünkü modern ve güçlü ilaçlarla başarı ile tedavi edilebilir hale gelmiştir. Tüberküloz tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, verem savaş dispanserlerinde ve hastanelerde aynı şekilde düzenlenmektedir. Tedavi en az 6 ay olmak üzere 9,12 hatta 24 aya kadar uzatılabilir. En iyi koruma yöntemi; bulaştırıcı tüberküloz hastalarının erkenden bulunması ve etkili tedavisidir. Bir hastanın düzenli tedavi olması, yeni hastaların bulaşma yolu ile ortaya çıkmasını önleyecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber