Öğrenciler, 500 YTL kefaletle serbest bırakıldı

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 22:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'nde 12-13 Aralık 2004 tarihinde sağ ve sol görüşlü öğrenciler arasında çıkan kavga sonucu 'eğitim ve öğretim özgürlüğünü engellemek' suçundan tutuklanan 8 öğrenci, 500'er YTL kefaletle tahliye edildi. Gizlilik kararı bulunmamasına rağmen, davanın ilk duruşmasına basın mensupları alınmadı.

8'i tutuklu, 61 öğrencinin İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Duruşma öncesi bir grup sol görüşlü öğrenci, arkadaşlarına destek olmak amacıyla adliye binası önünde açıklama yaptı. Sağ görüşlü öğrenciler ise adliye önünde bekledi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmaya, tutuklu üniversite öğrencileri Ercan Karakaya, Murat Hiçbekmez, Alişer Delek, İsmail Doğa Karatepe, Kemal Okur, Nazım Soylu, Eren Sarıtaş ile tutuksuz sanıklar Deniz Sinan Tunaboylu, Kıvanç Kayaoğlu, İlhan Aytaç, Metin Demir ile avukatları katıldı. Basın mensupları ise gizlilik kararı bulunmamasına rağmen duruşmaya alınmadı.

Tutuklu sanıklardan sol görüşlü 7 öğrenci, ifadelerinde olaylara katılmadıklarını, sınav dönüme olduğu için okulda bulunduklarını ve çıkan bir kavga sırasında rast gele gözaltına alındıklarını öne sürerek suçlamaları kabul etmedi. Türk milliyetçisi olduğunu söyleyen tutuklu Zafer Kuran ise ifadesinde, "Siyasi görüş farklılığı nedeniyle bizi okula almak istemiyorlar. 13 Aralık günü sınavıma girmek için okula gelmiştim. Çıkışta merdivenlerden inerken buradaki sanıkların da aralarında olduğu grup, üzerime şişe, bardak ve satırla saldırdı. Ben de bu malzemeleri geri kendilerine fırlattım. Polis kavgaya müdahale etti. Bu sırada gözaltına alındım" dedi.

Duruşmada söz alan diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Yaklaşık 4 süren duruşma sonunda, mahkeme heyeti tutuklu sanıkların üniversite öğrencisi olmaları nedeniyle öğrenciliklerine devamı açısından yarar görüldüğü için 500'er YTL kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Adliye binası önünde bekleyen öğrenciler ise duruşma sonrası slogan atarak olaysız bir şekilde dağıldı.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber