Hasta ve öğrencilere at eti yedirildiği kesinleşti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2010 15:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adana'da Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile Yurtkur'a bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'na 2 firma tarafından verilen yemeklerde at eti kullanıldığı ortaya çıktı. Yemek firmalarına toplam 16 bin 800 TL para cezası verilirken kayıplara karışan kasap hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Adana'da geçtiğimiz hafta Tarım Müdürlüğü'nün rutin denetimleri sırasında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu ve Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne verilen yemeklerde tek tırnaklı hayvan etine rastlanmış, hastane ve yurda yemek veren 2 firmanın itirazı üzerine alınan numuneler Mersin İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğü'ne gönderilmişti. Yapılan incelemede, yurt ve hastanede kullanılan etlerden alınan numunelerin eşek eti değil, at eti olduğu tespit edildi. Bunun üzerine yemekçilik firmasından birine 5 bin 600 lira, diğerine ise 11 bin 200 lira para cezası verildi. 5 bin 600 TL para cezası kesilen ancak kayıplara karışan kasap hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Adana Valisi İlhan Atış, yaptığı açıklamada, firmaların itirazı üzerine ikinci kez et numunelerinin kontrol edildiğini ve hastane ile yurtta kullanılan etlerde at etine rastlandığını belirterek, "Etlerin eşek eti olmadığı, at eti olduğu ortaya çıktı. Bu firmalarla zaten hastane ve yurt ilişkisini kesmişti. Ancak firmaların aldıkları etlerin mühürlü olduğu ortaya çıktı. Bu sebeple firmaları pek bağlamıyor. Ama kasap o günden sonra kayıplara karıştı. Onun hakkında halkın sağlığını tehlikeye soktuğu ve izinsiz, sağlıksız koşullarda at eti kestiği için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Vali, Adana'da denetimlerin çok sıkı devam ettiğini, yapılan denetimlerde bir tek kasapta bile eşek ve at etine rastlanmadığına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Biz görevimizi yapıp halkın sağlığıyla oynayanları ortaya çıkarıyoruz. Ancak sanki kötü bir şey yapmışız gibi oldu. Bu başka illerde de olabilir. Belki onlar denetim yapmadığı için ortaya çıkmıyordur. Ama kimse tedirgin olmasın. Bu işten en fazla Adana Kebabı zarar görüyor. Ama biz bu işi bitireceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor."

Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrencilerin yurttan kaçtığı yönündeki haberlerin abartı olduğunu anlatan Vali Atış, "Yurtta 3 bin 23 öğrenci kalıyordu. Bu olaydan sonra 14 kişi ayrıldı. Bunların bu yüzden mi, başka yüzden mi ayrıldığını bilmiyoruz. Ancak 120 öğrenci yurda girmek için sırada bekliyor. Öğrencilerimiz arasında bir korku yok" diye konuştu.

Hasta yakınları ve hastalar ise kendilerine at eti yedirilmesine tepki göstererek, "İnsana at eti yediren, insana at muamelesi yapıyor demektir. Bir devlet kurumunda at eti yedirilmesi tam bir skandal. Çok vahim bir durum" diye konuştular.

Yurtta kalan öğrenciler ise etli yemeklerden uzak durduklarını belirterek, "Bize at eti yedirdiler. Ama yine de eşek eti olmadığı iyi olmuş. Artık etli yemeklerden uzak duruyoruz. Acaba at eti mi diye çekiniyoruz" dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber