İşte Ankara'da konuşulan senaryolar

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 10 Ocak 2010 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kulisler hareketlendi

İşte Ankara'da konuşulan senaryolar

Şebnem HOŞGÖR / VATAN

İktidar partisinin referandum süresini kısaltan teklifi kulisleri hareketlendirdi.

Muhalefet teklifi erken seçim işareti olarak görüyor. Kulislerde ise demokratik açılım için yapılacak anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasından cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlık gibi birçok senaryo konuşuluyor

Referandum süresini kısaltan yasa teklifinin ardından başta Başbakan olmak üzere iktidar partisi kurmaylarından gelen ?seçim yok?, ?demokratikleşme paketiyle bağlantılı anayasa değişikliği gündemde bulunmuyor? açıklamaları, siyasi kulislerde ?referandum manevrasının? ne amaçla kullanılacağına ilişkin çeşitli senaryoların dillendirilmesine yol açtı. Kulislerde konuşulan senaryolar özetle şöyle:

Erken seçim yerine gündem Anayasa olacak

AK Partili çok sayıda milletvekilinin de ?halka anlatamadık? dediği ?Demokratik açılım? projesinin iktidarın oylarını erittiği iddia ediliyor. Peş peşe gelen zamlarla birlikte vatandaşın iktidara yönelik desteğinin azaldığını düşünen muhalefet, 2010'da seçim için bastırıyor. Erdoğan'ın seçimin zamanında yapılacağına işaret ederek 'hayal görüyorsunuz' dediği muhalefet ise önümüzdeki süreçte erken seçim baskısını yoğunlaştıracak. AK Parti'nin bu baskıya karşı ?referandum sürecini kısaltan? düzenlemeyi yasalaştırıp, Anayasa değişikliği beklentisini kamuoyu gündeminde sürekli canlı tutmayı, anayasa değişikliği tartışmalarını gündeme oturtarak erken seçim baskısını püsürkürtmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Muhalefeti Meclis'te ve meydanda sıkıştırma taktiği

AK Parti konjonktür olarak kendisine en uygun olduğu zamanda seçim kararı alacak. Seçim öncesinde de kamuoyunda genel kabul görebilecek memurlara grevli toplu sözleşmeli grev hakkı tanınması gibi düzenlemeleri de kapsayacak Anayasa paketini gündeme getirerek muhalefeti sıkıştırma taktiği izleyecek. AK Parti kulislerinde, Meclis'teki oylamalarda muhalefetten, vatandaşın beklediği memurlara grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı benzeri değişiklik öngören paket maddelerine ?kabul? oyu gelse dahi, paketin tümünün oylamasında oyların ?hayır?a döneceği konuşuluyor. Bu durumda da AK Parti seçim kampanyasını muhalefeti halka şikayet propagandası üzerine oturtabilecek. Muhalefeti hak ve özgürlüklerin genişletilmesine karşı çıkmakla suçlayıp, oylarını artırmaya çalışacak.

Çifte sandıkla oyları artırma düşüncesi

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğinde, genel seçim ile referandum sandığını birlikte kurma projesi suya düşen AK Parti, önümüzdeki genel seçimlerde referandum süresinin kısaltılması sayesinde çifte sandık formülünü daha kolay yürürlüğe koyabilecek. Böylece hem seçim sürecinde demokratik açılım ve ekonomik kriz yerine Anayasa değişikliklerinin gündemde olması sağlanacak, hem de Anayasa paketine verilecek desteğin, AK Parti'nin oylarına yansıması da beklenecek.

?Anayasa değişiklikli' demokratik açılım

Demokratik açılım paketi kapsamında şu anda anayasa değişikliği düşünülmediği ifade edilse de, İçişleri Bakanı Beşir Atalay başta olmak üzere AK Parti kurmayları uzun vadede açılım ruhuna parelel olarak bir takım anayasa değişikliklerinin gündeme gelebileceğinin işaretlerini veriyor.

AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı bu kapsamdaki anayasa değişikliklerini referandum riski olmaksızın hayata geçirmeye yetmiyor. Bu çerçevede demokratik açılım ruhuna uygun biçimde parti kapatma yerine bireysel yaptırım esasının getirilmesi hükmünü de içerecek, ayrıca çok tartışılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru imkanının tanınması, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması, 100 Türkiye milletvekilliği uygulamasına geçilmesi gibi Anayasa değişiklikleri, referandum yoluyla hayata geçirilmeye çalışılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber