Maliye, vatandaşa internetten cevap yazacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2010 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelgelerin hazırlanmasına ilişkin işlemlerin bundan sonra tamamen elektronik ortamda gerçekleşeceğini bildirdi.

Bakan Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, yeni özelge (sadece müracaatta bulunan mükellefe yazı ile gönderilen cevap) sistemi hakkında bilgi verdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın diğer çağdaş vergi daireleri gibi "mükellef odaklı" çalışmayı kendisine ilke edindiğini belirten Şimşek, özelge sisteminin de bu çerçevede devreye sokulduğunu belirtti. Mükellefin cevapsız kalan her sorusunun eksik ödenen vergi anlamına geldiğini ifade eden Şimşek, bu kapsamda mükelleflere her türlü teknik imkanı sağlayarak en kısa sürede doğru bilgiyi ulaştırma kararlılığında olduklarını vurguladı.

Yeni özelge sistemiyle, mükelleflerin yazılı doküman yoluyla yapmış oldukları bilgi ve izahat taleplerinin tamamen elektronik ortamda hazırlanarak cevaplandırılmasına imkan verecek bir yapının devreye girdiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Yılda yaklaşık 30 bin görüş istenen bu sistemde bundan böyle mükellefler doğrudan vergi dairesi başkanlıklarının bulunduğu illerde başkanlıklara, bulunmayan illerde ise defterdarlıklara başvuracaklar. Gelir İdaresi Başkanlığı merkezine doğrudan başvurma ortadan kaldırılmıştır. Özelgenin hazırlanmasına ilişkin tüm süreç tamamen elektronik ortamda gerçekleşecektir. Verilen özelgeler mükellef isimleri gizli kalmak kaydıyla internet aracılığıyla konunun ilgililerine sunulacak ve böylece konu hakkında tam bir şeffaflık sağlanacak, kamuoyu aynı konuda görüş istemeksizin bilgi sahibi olacak. Bir konuda ilk kez verilen her özelge, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki bir komisyondan geçecek ve böylece daha kapsamlı bir değerlendirme imkanı ortaya çıkacak. Sistem çok ciddi bir kontrol ve arşiv fonksiyonuna sahip olduğundan aynı konuda birbirinden farklı görüş ortaya çıkması engellenecek. Çok az sayıda da olsa idarenin bir konuda görüş değişikliği olmuşsa bu husus ayrıntılı olarak açıklanacak ve özelgeler internette yayınlandığı için kamuoyu da bu değişiklikten haberdar olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber