Okullardan Şehit, Gazi İsimlerinin kaldırılmasında önemli gelişme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ocak 2010 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığının Antalya'da İl Milli Eğitim Müdürlerine düzenlediği seminerlerde Orta Öğretim Genel Müdürlüğünce yapılan sunumda yer alan hususlarla ilgili olarak Habertürk Gazetesi 10.01.2010 tarihinde haber yapmıştı.

Gerek sendikalarca gerekse kamuoyunca büyük tepki çeken bu haberden sonra 11.01.2010 günü bakanlık bir basın açıklaması yayımlayarak;

?Haberdeki iddiaların aksine Sayın Bakanımız Nimet Çubukçu'nun başkanlığında 25 Aralık 2009 tarihinde Antalya'da yapılan değerlendirme toplantısında ne bu konu gündeme gelmiştir ne de bu yönde bir karar alınmıştır. Bunun yanısıra mevcut okulların isimlerinin değiştirilmesi yönünde Sayın Bakanımızın herhangi bir talimatı da olmamıştır.

Eğitimcilerini; kendi öğretmenlerini şehit veren bir Bakanlığın, şehitlik gibi yüce bir mertebeyi ve bu makamın sahiplerinin adlarını sonsuza kadar yaşatacak okullarımızdan çıkarmak gibi bir gayesi asla olmayacaktır.?

İfadelerine yer vermiştir.

Önce inkar edildi.

Açıklamada yer alan; ?değerlendirme toplantısında ne bu konu gündeme gelmiştir ne de bu yönde bir karar alınmıştır.? Cümleleri ile bu konunun asılsız olduğu iddia edilmiş adeta inkar edilmiştir.

Akabinde düzeltme geldi.

12.01.2010 tarihinde MEB Müsteşarı sayın Muammer Yaşar ÖZGÜL tarafından yayımlanan resmi yazıda ise;

Sunum slaytlarında yer alan ?Okul isimleri sıfat ve unvan belirtilmeden verilmelidir.? şeklindeki ifadenin yanlış değerlendirildiği açıklaması yapıldı. Oysa ki gazete haberinden de anlaşılmaktadır ki Ortaöğretim Genel Müdürü Sayın Mehmet Emin GÜRKAN ?Bugüne kadar verilen isimlere dokunulmayacağı bundan sonraki süreçte isim verilecek okullarda bu uygulamanın yapılacağı açıklamasını yapmıştır.

Birçok İl ve İlçe Milli Eğitim sitesinde de yer alan sunumu kamuoyu ile paylaşarak, kararı kamuoyunun vermesini uygun gördüğümüzden sunumun 14.sayfasının;

?Okul isimleri sıfat ve unvan belirtilmeden verilmelidir. Prof. Dr. Orhan Okay Lisesi yerine Orhan Okay Lisesi, Şehit Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Ersin Bacaksız Anadolu Lisesi yerine Ersin Bacaksız Anadolu Lisesi şeklinde isimlendirilmelidir.?

şeklinde olduğunu hatırlatıp sunumları yayımlıyoruz? (SUNUMLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bakanlık Yetkilileri yıllardır ihmal ettikleri Şehit yakınları ile Gazilerimiz ve yakınlarına sahip çıksınlar.

Konu ile ilgili olarak kamuoyu en doğru kararı verecektir. Fakat;

?Eğitimcilerini; kendi öğretmenlerini şehit veren bir Bakanlığın, şehitlik gibi yüce bir mertebeyi ve bu makamın sahiplerinin adlarını sonsuza kadar yaşatacak okullarımızdan çıkarmak gibi bir gayesi asla olmayacaktır.?

şeklinde açıklama yapan bakanlık yetkililerini; Şehit yakınları ile Gazilerimiz ve yakınlarına sahip çıkmaları noktasında adım atmalarını istiyoruz. Onların özür grubunda önceliğe sahip olmaları gerektiğini, başbakanlığın bu konuda var olan düzenlemesinin yansımasının MEB'de yer almadığını yıllardır vurgulamaktayız.

Bu cümleleri kullanan yani şehit ve gazisi olan bir bakanlığın şehit ve gezilerimize her zaman sahip çıkacağını belirten MEB yetkililerini göreve çağırıyoruz.

Halen mevzuatınızda bulunmayan Şehit yakınları ile Gazilerimiz ve yakınlarına öncelik tanıyan yönetmelik düzenlemesini yapınız.

Onları el üstünde tutmanız gerekirken ihmal edildiklerini defalarca duyurduğumuz yazıları tekrar hatırlatıyor ve gerekli adımları atmanızı bekliyoruz?

İşte yazdıklarımızdan bazıları:

13.05.2008 Kamu Kurumları, Şehit ve Gazi Eşleri İle Yakınlarını Unuttu mu?

22.05.2008 Sayın Başbakan'ın Şehit ve Gazi Yakını Öğretmenler Konusuna El Atmasını Bekliyoruz

18.08.2008 MEB Personel Genel Müdürlüğünden Beklentilerimiz

Takdir kamuoyunundur?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber