Valilik, maaşını alamayan memuru Fak Fuk Fon'a yönlendirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2010 21:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonrasında nüfusları azalan ve İller Bankası'ndan aldıkları payları düşen belde belediyeleri, çalışanlarının maaşlarını dahi ödeyemez duruma geldi. Ellerine geçen küçük meblağları da icraya giden belediyeler, personellerinin mağduriyetine de çözüm bulamıyor.

Maaşlarını bir yıldır alamayan Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Esenli Belde Belediyesi çalışanları mağdur oldukları durumu Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'na yazdıkları e-posta ile bildirdi. Bakanlığın konuyu ilettiği Yozgat Valiliği ise memurlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmalarını önerdi.

Yozgat Vali Yardımcısı Atilla Selami Abban, 17.12.2009'da Esenli Beldesi'ne gönderdiği yazıda, konuyla ilgili belediyeden görüş alındığına dikkat çekerek, "09.12.2009 tarih ve 359 sayılı yazı ile belediye borçlarının çok olması ve mali sıkıntılar nedeniyle personel alacaklarının ödenemediği Valiliğimize bildirilmiştir. Dilekçenizde belirtilen konular hakkında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı'na başvurunuz halinde taleplerinizin değerlendirileceği hususunda bilgilerinizi rica ederim." dedi.

"2.325 LİRA BORCU OLAN MEMURA VAKIFTAN 150 LİRA YARDIM"

İsmail Ataman, 19 yıldır Esenli Belediyesi'nde itfaiye eri olarak görev yapıyor. İkisi okuyan, üç çocuğu ile babaları ölen iki torununa bakmaya çalışan Ataman, tek gelir kaynağı olan maaşını bir yıldır alamıyor. Devletin zirvesine durumu iletmesinin ardından Yozgat Valiliği'nden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurması için yazı alan Ataman, durumunu ve ödenmesi gereken borçlarını ayrıntılı bir şekilde anlatan dilekçeyle vakfın kapısını çaldı.

Acele verilmesi gereken tüketici kredisi, biriken eşya taksitleri, bakkal ve kömür gibi 2 bin 325 liraya karşılık Ataman'a 150 lira verilmiş. Ataman, şimdi alamadığı maaşlarının yanı sıra biriken borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

SENDİKA BELEDİYE HAKKINDA DAVA AÇTI

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen), Esenli beldesindeki 6 üyesinin durumunu yargıya taşıdı. Sendika, düzenlediği basın toplantısı ile de konuyu kamuoyu gündemine getirdi.

Esenli'de olduğu gibi Türkiye'nin büyük bir kısmındaki belde belediyelerinde, üyelerinin aynı kaderi paylaştığını vurgulayan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonrasında gelirleri azalan belediyeler nedeniyle mağdur üye sayısının katlandığını dile getirdi. Bunlarla ilgili dava açıp, üyelerinin haklarını aradıklarını aktaran Turbay, Esenli'deki memurların Valilik tarafından Fak Fuk Fon'a yönlendirilmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti. Devletin, çalışanlarına sahip çıkmakla yükümlü olduğunu vurgulayan Turbay, çalışanların hak ettikleri ücretin bir an önce ödenmesini istedi.

BAŞKAN: CEKETİMİ ALIP GİDECEĞİM GÜNÜ BEKLİYORUM

Esenli Belde Belediye Başkanı Hüseyin Gökoğlu da yapılan sayımın ardından beldenin nüfusunun 5 bin 343'ten bin 200'e düştüğünü ifade ederek, gelirlerin 9 bin 300 TL'ye gerilediğini bildirdi. Geçmiş dönemlerden kalan 1.5 milyon liralık borç nedeniyle gelirleri ile belediyeye ait taşınmazların icralık olduğunu aktaran Gökoğlu, belediyenin elinde kalan parayı da personellerine paylaştırdığını kaydetti.

Ceketini alıp gideceği günü beklediğini aktaran Gökoğlu, "Makam odam beni sıkıyor. Borçlularımıza alacaklarını erteletmek için yalvarıyoruz. Her ay 27 bordro düzenliyorum, bana 8 personel yeter. Personelimi üzerimden alsınlar ben hizmetimi veririm." dedi.

Valiliğin, belediye çalışanını sosyal hizmetlere yönlendirmesinin üzüntü verici olduğunu aktaran Gökoğlu, bir çok çalışanın da ilaçlarını dahi alamadığını kaydetti. Gökoğlu, çözüm için belediyenin parselleri üzerindeki ipoteklerin kaldırılmasını talep etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber