İmzaya açılan yasa tasarısı gümrükçüleri böldü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2010 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Gümrük Müste-şarlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı yeni bir tartışma başlattı.

Tasarı kanunlaşırsa kaçakçılık, rüşvet ve yolsuzluk konularında inceleme ve soruşturma yapan gümrük kontrolörlerinin bu yetkisinin ellerinden alınacağı iddia ediliyor. Denetimler için, 'Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı' oluşturulacak. Burada ise sadece müfettişler görev alabilecek. Müsteşarlık bünyesindeki inceleme ve soruşturmaların yüzde 60'ını gerçekleştiren kontrolörler, "Tasarı böyle yasalaşırsa çok büyük bir denetim boşluğu doğacak. Gümrük alanlarında yolsuzluk olayları artacak." iddiasında bulunuyor.

Yeni yasayla birlikte bu boşluğun giderilmesi için 300 yeni müfettişin alınması öngörülüyor. Fakat gümrük kontrolörleri, "300 müfettişin bir anda alınması mümkün değil. Ayrıca yeni müfettişler yetiştirilene kadar geçecek süre zarfında, denetim ve soruşturmalarda büyük sıkıntı yaşanır." görüşünü dile getiriyor. Zaman'a bilgi veren Gümrük Müsteşarı Maksut Mete ise iddiaların önyargılı olduğunu belirterek, kontrolörlerin eski görevlerini yapacağını ve denetim boşluğu ortaya çıkmayacağını dile getiriyor.

Müsteşarlığın yeniden yapılandırılması, kurum içinde görev ve yetkilerin netleştirilmesi amacıyla hazırlanan "Gümrük Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı'', geçen ay Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülerek imzaya açıldı. Taslak ile gümrük idaresinde kurumsallaşmak, etkililik, verimlilik ve işlemlerin hızlandırılması hedefleniyor. Ayrıca kaçakçılıkla mücadelede daha etkin olunabilmesi amacıyla Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre iletişimi tespit etme, dinleme ve bunları kayıt etme yetkisi verilecek. Tasarıya göre tüm denetim birimleri tek şemsiye altına toplanarak 'Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı' adını alacak. Müfettişler burada görevlendirilirken, kontrolörler Risk Analizi ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilecek. Fiilen inceleme ve soruşturma yetkilerine son verilecek. Yeni kontrolör de alınmayacak. Şu anda Gümrük'te 144 kontrolör ve 108 müfettiş görev yapıyor. Yeni tasarı, 300 müfettiş alınarak kontrolörlerden doğacak boşluğun kapatılmasını öngörüyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber