Adalet Bakanlığı, Elektronik Ticaret yasa tasarısını görüşe sundu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Ocak 2010 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıyla sanal alışveriş daha güvenilir ve şeffaf hale getiriliyor. Tüketiciye, önceden izin alınmadan tanıtım ve promasyon amaçlı elektronik posta gönderilmesi mümkün olmayacak

MESUT HASAN BENLİ (Arşivi)

ANKARA - Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve çeşitli kamu kurumu ve kuruluşların görüşüne sunulan, ?Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı' ile sanal alemde alışveriş daha güvenilir ve şeffaf hale gelecek. Tasarıyla elektronik hizmetin alıcısının satın alacağı mal yada hizmeti tanıyabilmesi, onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Tasarı ayrıca şirketlerin ürünlerini tanıtmak amacıyla çok sık başvurdukları istenmeyen elektronik postalara ilişin düzenleme de getiriliyor. Getirilen düzenlemeyle tüketicinden önceden izin alınmadan tanıtım ve promasyon amaçlı elektronik posta gönderilmesi mümkün olmayacak.

Kullanım arttı diye

İnternet kullanılarak yapılan alışverişin yaygınlaşması Adalet Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık hazırladığı kanun tasarısıyla ile internet ortamında yapılan alışverişin daha güvenilir ve şeffaf olmasını amaçlıyor.

Tasarıya göre, elektronik araçlarla bir sözleşme yapılmadan önce sözleşme hakkında bilgi verme verilmesi zorunlu olacak. Alıcının siparişini elektronik araçlarla vermesi halinde, hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından görülmesini sağlayacak. Ayrıca hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeden elektronik araçlarla teyit edecek.

Alıcı yanıltılmayacak

Hazırlanan tasarıyla, hizmet sağlayıcı, sipariş verilmeden önce alıcıya, veri hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunacak.

Aynı şekilde, bu tür iletişimde, alıcının ilgisinin çekilebilmesi için yapılan bazı teşviklerin nitelikleri, varsa ve sunuluyor ise promosyon hediye ya da çekiliş gibi hususların da açık ve anlaşılabilir şekilde belli edilmesi gerekiyor. Böylece alıcının yanıltılma riski azalacak ve güven sağlanmış olacaktır.Söz konusu tasarıyla ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek.

Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek. Ancak esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek. Tasarıda esnaf ve tacirlerin kapsam dışı tutulmasının gerekçesi ise, ?Esnaf ve tacirlerin kendilerine gelen reklam amaçlı elektronik iletilerden haberdar olabilmeleri ticari hayatın bir gereğidir. Bu nedenle, bu kimselere önceden izin alınmaksızın elektronik ileti gönderilebilecektir? diye açıklandı. Tasarıyla alıcıya ticari elektronik iletiyi reddetme hakkı da getirildi.

Ağır para cezaları geliyor

Adalet Bakanlığı'nın? Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı' ile, bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen hizmet sağlayıcılarına bin liradan 5 bin liraya kadar para cezası verilecek. İndirim ve promosyon amacıyla gönderilen maillerde tüketici yanıltıcı bilgilere yer veren hizmet sağlayıcıları bin liradan 10 bin liraya kadar para ile cezalandırılacak.

Tüketicinin ticari elektronik iletiyi reddetmesine rağmen, iki iş günü içinde hizmet sağlayıcı tarafından aynı mail gönderilmeye devam edilirse onbeş bin lira ile cezalandırılması söz konusu olacak. Tasarıyla abone ve kullanıcılara, izin almaksızın, ?siyasi propaganda ve cinsel içerik iletimi? amacıyla istek dışı mail gönderilmesinin cezası daha da ağır olacak. Bu tür iletileri gönderenlere yüzbin liraya kadar para cezası verilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber