Düzenli yürüyüş ve yüzme, hemoroit riskini azaltıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplumun önemli bir bölümünde hemoroit (basur) hastalığı belirtilerinin görüldüğünü söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Orman, yürüyüş yaparak, yüzerek ve posası yüksek yiyecekler tüketerek bu hastalığa yakalanma riskinin en aza indirilebileceğini ifade etti.

Halk dilinde basur olarak bilinen hemoroit hastalığının hem kadınlarda hem de erkeklerde çok sık görüldüğünü belirten Özel Farabi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Orman, "Özellikle uzun yolculuk yapan kişiler, sürekli oturdukları için makattaki toplardamarlar memeleşiyor. Olası bir kabızlıkta ise damla damla başlayan kanama, ilerleyen zamanlarda daha çok artıyor. Ayrıca memeleşen toplardamarın içersindeki kan pıhtılaşıyor ve şiddetli ağrılarla maruz kalabiliyor." dedi.

YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Uzun süre oturmak zorundaki kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğinin ifade eden Uzman Dr. Levent Orman, "Kabız olmamak için posası yüksek olan taze sebze, meyve ve tahıl ürünlerini mutlaka tüketmeliyiz. Bol baharatlı hamur işleri ve et yemeklerinden uzak durarak, hemoroit hastalığından korunacağımız gibi midemizin de rahat etmesini sağlayacaktır. Kahve ve asitli içecekler yerine günde en az 1 buçuk litre su tüketerek bağırsakların çalışmasını hızlandırabiliriz." diye konuştu.

YÜZMEK İYİ GELİYOR

"Saatlerce oturmak gibi ayakta kalmak da hemoroiti tetikler" diyen Orman, şu bilgileri verdi: "Uzun süre oturduktan sonra kısa süreli yürüyüşler toplardamarların memeleşmesini önlediği gibi, uzun süre ayakta kaldığımız zamanlarda kısa süreli oturarak dinlenmeler de hemoroit riskini ortadan kaldırmada fayda sağlar. Yapılan araştırmalar yüzmenin de hemoroit belirtilerinin yok olmasında yardımcı olduğunu gösteriyor."

FAZLA KİLODAN KAÇININ

Kişisel temizliğe özen göstermenin faydalarını anlatan Uzman Dr. Levent Orman, önerilerini şöyle sıraladı: "Tuvalet ihtiyacında düzenli aralıklarla ve vakit kaybetmeden gidermek hemoroitten korunma yöntemlerindendir. Kilomuzu kontrol ederek, aşırı kilo almamak için gayret etmemiz gerekir. Yardım almadan ağır yük taşımamalıyız. Dar pantolonlar yerine vücudumuzu sıkmayan rahat giysileri tercih ederek olası rahatsızlıklardan korunmuş oluruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber