Sendikalı işçiler, sendikasızlardan daha mutlu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sendikalı işçilerin sendikasız işçilerden daha mutlu ve iş veriminin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmada ayrıca yabancı sermayeli şirketlerde çalışan işçilerin yerli sermayeli işletmelerde çalışanlara göre iş doyumlarının yüksek olduğu tespit edildi.

Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Engin Deniz, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Izgar ve Uzman Psikolojik danışman Levent Ertekin tarafından İzmir organize sanayi bölgesinde kurulu yerli ve yabancı sermayeli aynı iş kolundaki işçiler üzerinde bir araştırma yapıldı.

İş doyum ölçeği yöntemiyle yapılan çalışmada sendikalı ve sendikasız işçilerin, mutluluk düzeyleri, iş doyumları, iş verimleri araştırıldı. Araştırmaya katılan 79'u sendikalı 107'si sendikasız olmak 186 işçiye eğitim durumları, çalışma süreleri, iş yeri memnuniyeti, maaş durumları, sendikalı olup olmadıkları soruldu. Araştırma sonucunda sendikalı iş görenlerin iş doyumu puan ortalaması 53.30, sendikasız iş görenlerin puan ortalaması ise 38.91 olarak hesaplandı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Mehmet Engin Deniz, sendikalı iş görenlerin iş doyumu puan ortalamalarının sendikasız işçilerden daha yüksek olduğunu söyledi.

Yaptıkları araştırmada ayrıca sendikalı işçilerin tamamının yabancı sermayeli işletmelerde çalıştığını anlatan Doç. Dr. Deniz, "Türkiye'nin eğitim oranı en yüksek olan illerinden biri olan İzmir'de organize sanayi bölgesindeki işletmelerde sendikalı ve sendikasız işçiler üzerinde bir çalışmamız oldu. Aynı iş kolundaki yerli ve yabancı sermayeli iş kollarında çalışan 15 kadın 177 erkek işçi üzerindeki araştırmamızda ilginç sonuçlar elde ettik. Ankete katılan işçilerin 68'i ilköğretim, 102'si ortaöğretim, 16'sı ise yükseköğretim mezunu. Yine bu işçilerden 104'ü iş yerinde 5 yıldır, 49 işçi 6-10 yıl arası 33'ü ise 11 yıldan fazla zamandır aynı işletmede görev yapıyor. Sendika üyesi olan çalışanlar kendilerini daha güvende hissettiğini, ekonomik ve sosyal haklarına yönelik taleplerde bulunabildiğini ve iş doyumlarının arttığını ifade ediyor. Sendikasız işçiler ise daha mutsuz, karamsar ve endişeli." şeklinde konuştu.

Yapılan araştırmada sendikalı işçilerin tamamının yabancı sermayeli işletmelerde çalıştığını yerli iştiraklerle kurulan firmalardakilerin ise hiç birinin sendika üyeliğinin bulunmadığı ifade eden Öğretim Üyesi Mehmet Engin Deniz, sendika üyesi olmanın iş doyumu üzerinde önemli düzeyde etkili bir değişken olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Deniz, iş, insan hayatının en önemli ve vazgeçilmez bir parçası olduğunu aktardı. Bir insanın iş ilişkisinin sadece iş alanı ile sınırlı kalmadığını anımsatan öğretim üyesi, hayatın bütün alanlarının etkilendiğinin altını çizdi.

"İnsanın iş hayatındaki mutluluğu ve doyumu hayat sürecinin en önemli dayanağını oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulunan Mehmet Engin Deniz, şunları kaydetti: "Çalışan için, işten elde edilen maddi çıkarlar yanında beraberce çalışmaktan zevk aldığı arkadaşları ile birlikte olmanın sağladığı mutluluk çok önemlidir. Çalışanların, işini tutkuyla yaparak işine karşı oluşturduğu duygusal durum iş doyumu olarak adlandırılır. Sendikaların amaçları ve çalışanlara sağladığı yararlar incelendiğinde sendikalı olmanın çalışanların iş doyumuna olumlu katısının yanı sıra ruh sağlığı ve aile mutluluğuna da olumlu katkı yapar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber