Anayasa değişiklik paketi Şubatta

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Ocak 2010 23:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin üzerinde çalıştığı anayasa değişiklik paketleriyle ilgili çalışmalar şubat ayında kamuoyuna açıklanacak. Pakette siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılırken, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının da önü açılıyor.

BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA

AK Parti'nin hazırladığı Anayasa Değişiklik Paketinin içinde neler olacağı yavaş yavaş netleşmeye başladı. AK Parti kurmayları ilk önce Anayasa değişikliği ile ilgili 5 ayrı grup oluşturdular. Bu gruplar hangi maddelerin değiştirilmesi gerektiği ile ilgili çalışmalar yürüttüler. Bu 5 grubun çalışmaları daha önce AK Parti tarafından Bilim Kurulu'na hazırlanan Yeni Anayasa çalışmalarından bağımsız bir şekilde yapıldı. Hazırlanan paketler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayını bekliyor. Bu çalışmaları inceleyecek olan Başbakan Erdoğan ve AK Parti kurmayları, ortak tek bir Anayasa Değişiklik Paketi çıkaracak.

PARTİLERİN KAPATILMASI ZORLAŞIYOR

Değişiklik paketi içinde nelerin olacağına henüz tam bir karar verilememesine rağmen alınan bilgilere göre pakette üç olmazsa olmaz bulunuyor. Bunlardan birincisi siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran değişiklik maddesi. Buna göre Siyasi partilerin uyacakları esaslar başlıklı Anayasa'nın 69. maddesindeki parti kapatma şartları zorlaştırılacak. Parti kapatmalar için Venedik Kriterleri çerçevesinde zorlaştırılan hükümler konulacak. Parti kapatılması yerine suç işleyenler cezalandırılacak. Ayrıca dava açma usulü de değişecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının hazırladığı iddianame Meclis'in onayına sunulacak. Parti kapatmak için de Anayasa Mahkemesi üyelerinin en az 4'te 3'ünün oyu gerekecek.

ASKERLERE SİVİL YARGI YOLU

Değişiklik paketleri içinde askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması ile ilgili Anayasa'nın 145. maddesinin değiştirilmesiçalışması da bulunuyor. Bu konuda TCK'da yapılan değişiklikle ilgili CHP Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştu. AK Partili bazı kurmaylar Anayasa Mahkemesi'nin bu düzenlemeyi iptal edemeyeceğini belirtirken, diğer bazı kurmaylar ise böyle bir ihtimalin bulunduğuna dikkat çekerek Anayasa'nın 145. maddesiyle ilgili değişiklik yapılmasını istiyorlar. Bu konuda son kararı Başbakan Erdoğan verecek.

Yargı reformu yapılacak

Değişiklik paketi içinde bulunacak ikinci olmazsa olmaz madde ise Yargı Reformu konusunda olacak. Pakette, Anayasa Mahkemesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi amaçlanıyor. Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının 11'den 21'e yükseltilmesi, 12 üyenin Meclis tarafından seçilmesi planlanıyor. Anayasa Mahkemesi'nin 2 daireden oluşması da bekleniyor. HSYK'nın 7 olan üye sayısı 21'e çıkartılacak. Türkiye Adalet Akademisi üyeleri, mahkeme kürsüleri ve Meclis'ten de kurula üye seçilecek.

Türkiye milletvekilliği geliyor

Paketlerde mutlaka olacak üçüncü düzenleme ise Türkiye milletvekilliği olacak. Temsil yetkisinin artırılması için 550 milletvekilinden 100'ü Türkiye Milletvekili olacak. Bu 100 milletvekili içinde her parti aldığı oy oranına göre milletvekili alacak. Geriye kalan 450 milletvekili ise illere göre dağıtılacak. 'Yerleşme ve seyahat hürriyeti' başlıklı 23. maddeye, ?Yurtdışı yasakları ancak mahkeme kararıyla verilebilir? hükmü eklenecek. Böylece, özellikle vergi cezalarında kişilere yurtdışı yasağının önüne geçilmiş olacak. Bu arada değişiklik paketi içinde demokratik açılım projesiyle ilgili herhangi bir madde bulunmuyor.

Halkoylaması süresine ilk onay

Anayasa değişikliklerinin halkoylamasına sunulma süresini 60 güne indiren düzenleme, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın hazırladığı kanun teklifi, anayasa değişikliklerinin halkoylaması için öngörülen 120 günlük sürenin 45 güne, yabancı ülkelerdeki vatandaşların halkoylamasından 40 gün önce başlayan oy verme süresinin ise 15 güne indirilmesini öngörüyordu. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu 45 günlük süreyi yeterli bulmadı ve referandum süresinin 60 gün olmasını önerdi. YSK hazırlıkların ancak bu süre içinde tamamlanabileceğini bildirdi. Dün toplanan komisyon anayasa değişikliklerinin halkoylamasına sunulma süresini 60 güne indiren düzenlemeyi kabul etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber