YÖK Genel Kurulu yarın toplanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2010 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Genel Kurulu yarın yapacağı toplantıda, yabancı adayların Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim görebilmeleri amacıyla 1981 yılından itibaren düzenlenen Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunu görüşecek.

YÖK Genel Kurulu, yarın Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanacak.

Toplantıda, YÖS ile Abant İzzet Baysal ve Kırıkkale üniversitelerinin rektör adaylarının belirlenerek Cumhurbaşkanına sunulması konuları ele alınacak.

Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girdikleri bir sınav olan YÖS'ün kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunun kararlaştırılacağı öğrenildi.

Bu sınavın yerine yabancı öğrenci seçiminin üniversitelere bırakılması hedefleniyor. Böylece Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısının artırılması öngörülüyor.

YÖS, YÖK'ün kurulduğu 1981'den itibaren uygulanıyor. Sınava, yabancı uyruklular, mülteciler, Türk liselerinden veya Türk liselerine denk gelen bir okuldan mezun olanlar veya son sınıfında okuyanlar başvurabiliyor.

Ankara'da ve bazı ülkelerin başkentlerinde düzenlenen sınavda, Temel Öğrenme Becerileri ile Türkçe testi uygulanıyor, testlerde soruların İngilizce açıklamaları yer alıyor.

Yabancı uyruklu adaylar, bu sınavın sonuçlarına göre Türkiye'deki üniversitelere yerleştiriliyor.

-REKTÖR ADAYLARI BELİRLENECEK-

Toplantıda, Abant İzzet Baysal ve Kırıkkale üniversitelerinin rektör adayları da belirlenecek. Rektör adayları, YÖK Genel Kuruluna seçilmeleri halinde yapacakları çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verecek.

YÖK Genel Kurulu, söz konusu üniversiteler tarafından yapılan seçimler sonucunda en fazla oy almış 6'şar aday arasından Cumhurbaşkanı'na sunulacak 3'er ismi belirleyecek.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde yapılan rektör adayı seçimlerinde mevcut Rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç 171, Prof. Dr. Hayri Coşkun 129, Prof. Dr. Ekrem Gürel 48, Prof. Dr. Cihangir Uyan 25, Prof. Dr. Cavit Çöl 11 ve Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa 11 oy alırken; Kırıkkale Üniversitesi'ndeki seçimlerde ise mevcut Rektör Prof. Dr. Ahmet Murat Çakmak 167, Prof. Dr. Ekrem Yıldız 126, Prof. Dr. Halil Başar 49 oy, Prof. Dr. İlhan Kocaarslan'a 17, Prof. Dr. Ertan Batislam'a 4, Prof. Dr. Serdar Günaydın'a 2 oy almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber