Üniversiteler ile halk bulaşacak

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da üniversitelerle halkı buluşturmak için harekete geçen Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi'nin Başkanı Prof. Dr. Taciser Onuk Hürriyet Ankara'ya, 'Ankara'daki bütün üniversiteler 24 ilçede işbirliği içinde çalışarak, uzmanlarca belirlenen konularda halkı bilgilendirme faliyetleri yürütecek dedi.

Bir ilçe bir üniversite

ANKARA üniversiteleri ile Ankara halkını buluşturacak olan ve yerel kalkınmayı hedefleyen projenin sağlıktan çevreye, eğitimden ziraate kadar birçok alanda halkı bilinçlendirmeyi hedeflediğini belirten Onuk, bu kapsamda uygulamalı etkinliklerde gerçekleştirileceğini söyledi.
Projeyi hayata geçirmek için gerekli başvuruları ve görüşmeleri yaptıklarını açıklayan Onuk, projenin koordinasyonunu ise bizzat AKM Başkanlığı'nın yapacağını belirtti. Proje için her üniversitenin bir ilçe seçtiğini ve kendi maddi kaynaklarını kullanacağını vurgulayan Onuk, Üniversiteler sadece öğrenci yetiştirmekle değil, halkı bilgilendirmekle de görevlidir. Pojemiz kapsamında kaymakamlarla üniversitelerin ilk buluşması 17 Şubat'ta gerçekleşecek' diye konuştu.

AKM 2005'e iddialı girdi

BAŞBAKANLIK Atatürk Kültür, Dü ve Tarih Yüksek Kurumu Atatür] Kültür Merkezi (AKM) Başkanlığı 2005'e birbirinde: iddialı projelerle giriyor. Merkez Başkanı Prof. Dr. Taciser Onuk, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı'nın bu yıl 'Üniversite Halk Buluşması', 'Kültürümüzde Etik Davranışlar' ve 'Türk Kültürü Kongresi' gibi çok kapsamlı birçok projeye imza atacağını açıkladı.

Üç yıldır Merkez Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Onuk, Hürriyet Ankara'ya, son yıllarda yoğun bir çalışma temposu içinde olan merkez tek amacının 'Atatürkçü düşünce doğrultusunda Türk kültürünün araştırılması, yaygınlaştırılması ve dünyaya tanıtılması' olduğunu vurguladı.

Onuk, önümüzdeki dönemin en önemli projelerinden birinin 'Üniversite Halk Buluşması' olduğunu belirterek, 'Bu proje kapsamında Ankara'nın, öze veya devlet, bütün üniversiteler 24 ilçede işbirlij 9i içinde çalışarak, uzmanlarca belirlenen konularda halkı bilgilendirme faaliyetleri yürütecek' dedi.

80'LER BOZDU

Onuk, kurumun en önemli projelerinden birinin de 'Kültürümüze Etik Davranışlar Projesi' olduğunu açıkladı. Türkiye'nin 1950-1980 arası yavaş bir değişim geçirdiğini ama 1980'lerden itibaren çok hızlı ve olumsuz değişimlere sahne olduğuna dikkati çeken Onuk, şunları söyledi:

'1980 sonrası dünyaya açıldık, olumlu gelişmeler yaşadık, ama bununla beraber çok olumsuz değişimler de yaşadık, etik değerlerimizi kaybettik. Eskiden ayıp olan şeyler artık doğal karşılanmaya başladı. Bunun önüne geçmek, olumsuz değişimleri tersine çevirmek lazım. Biz bu amaçla Etik Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı, RTÜK, TRT, îçişleri Bakanlığı ve üniversitelerle işbirliği içinde çeşitli bilgilendirme toplantıları yapacağız.' dedi.

Onuk, 'Kültürümüze Etik Davranışlar Projesi' kapsamında yürütülecek faliyetlerin neler olacağının ise zamanla netlik kazanacağını kaydetti.

MOSKOVA'YA MERKEZ

Onuk, yurtdışındaki üniversitelerde Türkiye masası kurulmasının ve Türkiye araştırmaları yapılmasının son derece önemli olduğunu belirterek, bunun için kurum olarak büyük gayret sarfettiklerini söyledi. Uzun süren çababaları sonucunda yaklaşık bir yıl önce Bakü'deki Slavyen Üniversitesi'nde bir Türkiye Araştırmaları Merkezi kurulduğunu ve burada Türk kökenli yaklaşık 20 öğrencinin yetiştiğini belirten Onuk, aynı şekilde Üsküp, Moskova ve Kazakistan üniversitelerinde d.e birer merkez kurulmasının için çalıştıklarını söyledi. Onuk, bu çalışmaların Türkiye işbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Dışişleri Bakanlığı'yla işbirliği içinde yürütüldüğünün altını çizdi.

KÜLTÜR KONGRESİ

Onuk, kurumun diğer bir etkinliğinin ise bu yıl içinde Pekin'de Çin'le kültür işbirliğini amaçlayan bir kongre gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.

21-26 Kasım tarihleri arasında Ankara'da yapılacak olan 6. Türk Kültürü Kongresi içinse şimdiden çalışmalara başladıklarını kaydeden Onuk, kongrenin konusunun'Türk kültürünün dünya kültürlerine etki ve katkıları' olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

'Amacımız, Türkologlara ve Türk kültürüyle ilgili yurt dışında yaşayanlara, bilim adamlarına ulaşmak, onları Ankara'da buluşturmak, binlerce yıllık bir kültür birikimine sahip Türk kültürünü işlemek ve tanıtmak. Biz, "Kültürümüzle ve kimliğimizle gecmiste vardık, bugün varız, daima var olacağız' demek istiyoruz.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber