Türkiye cuntacılara karşı ayakta

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Ocak 2010 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanlı provokasyonlarla yönetime el koymayı amaçlayan cuntanın hazırladığı Balyoz planı, Türkiye'yi ayağa kaldırdı.

İstanbul, Kahramanmaraş, Sakarya, Batman ve Kütahya'da şiddetli soğuğa ve kar yağışına rağmen binlerce insan sokağa döküldü. Protestoların en büyüğü İstanbul'daydı. Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu öncülüğünde Tünel Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, Taksim'e yürüdü. Özgür-Der mensupları da Fatih Saraçhane Parkı'nda toplandı. Sivil toplum, demokrasi çağrısı yaparken, cuntacıların yargılanmasını istedi. Dövizlerde ise ilginç mesajlar yer aldı: 'Darbelere karşı sivil direniş', 'Ordu ülkeyi yordu', 'Özgürlük istiyoruz', 'Darbedar Ordu, derbeder halk', 'Darbe planı yapanlar yargılansın'.

Türkiye'yi dehşete düşüren Balyoz cuntasının hazırladığı kanlı plana yönelik protestoların en büyüğü İstanbul'da gerçekleşti. Kar ve tipiye rağmen Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu öncülüğünde Tünel Meydanı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişilik grup, İstiklal Caddesi'nden Taksim'e yürüdü. Grubun önünde 'EMASYA kalksın, darbeci AYM+HSYK kalksın' yazılı büyük çuval giyen bir kişi, yer aldı.

Darbe karşıtları, sık sık, 'Darbelere karşı omuz omuza', 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Başbuğ istifa', 'Cuntacılar halka hesap verecek', 'Asker kışlaya' şeklinde slogan attı. 'Kafes, Balyoz darbe planı yapanlar yargılansın', 'Darbelere karşı sivil direniş' yazılarının bulunduğu büyük bir pankart açan eylemciler, 'Kozmik sırlar açıklansın', 'Ordu ülkeyi yordu', 'Özgürlük istiyoruz', 'Darbedar ordu, derbeder halk' yazılı dövizler taşıdı.

CHP Beyoğlu İlçe Binası'nın önünden geçerken "CHP gözünü yumma darbeden medet umma" sloganını atan eylemciler, İstanbul Barosu'nun önünde bir süre durarak, "Darbeci baroyu lanetliyoruz" diye tempo tuttu.

Taksim'de Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu adına konuşan Hilal Kaplan soğuğa, kara, fırtınaya rağmen darbeye hayır için toplandıklarını söyledi. Darbecilerin yaz kış demeden çalıştığını tüm toplumun özgürlüklerini balyoz gibi ezmek için sürekli planlar yaptığını belirten Kaplan, şöyle konuştu: "Kafes darbe planında Fener-Rum Partiği'ni öldürmeyi, Balyoz darbe planında en kalabalık olduğumuz zamanlarda camilere bomba koymayı planlıyorlar. Bir darbe planında çocukları bombayla havaya uçurmayı, bir başka darbe planında kendi uçaklarını düşürmeyi hedefliyorlar. Bir darbe planında iç savaşa ihtiyaçları olduğundan söz ediyorlar. Siz kimsiniz? Siz kimsiniz, kim oluyorsunuz ki, yüz binlerce insanı stadyumlara doldurup katletmeyi düşünebiliyorsunuz? Biz sizin kim olduğunuzu biliyoruz! Siz, kendilerini dokunulmaz sananlarsınız! Siz yargıdasınız, basındasınız, devletin kademelerindesiniz, ordudasınız, iş dünyasındasınız, karanlık ve kozmik odalardasınız! Bu planları yapanların tek bir adı var. O da Ergenekon. Ama bu sefer şansınız yok. Çünkü bu sefer biz varız."

Kütahya'da, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) üyesi grup, Cumhuriyet Caddesi'ndeki Küçük Park önünde toplandı. Grup, ''Tek tipleştirmeye ve dayatmaya hayır'' yazılı pankart açarak, sloganlar attı. Derneğin Kütahya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Esra Efe, grup adına yaptığı açıklamada, çeşitli darbe planlarıyla insanların kobay gibi toplum mühendisliği deneylerine tabi tutulduğunu kaydetti.

Sakarya'da İlim ve Hikmet Vakfı adına basın açıklaması yapan Haluk Can ise "Türkiye 'gizli' ve hiçbir yasal dayanağı olmayan belgelerle mi yönetilecek? EMASYA yürürlükte kalacak mı? 'İç tehdit' değerlendirmesini kim yapıyor? Neye göre yapıyor?" sorularını yöneltti.

Darbecilerin ne aklı ne vicdanı var

İstanbul'da ikinci eylem Fatih Saraçhane Parkı'nda düzenlendi. Dondurucu soğuğa aldırış etmeden eyleme katılan vatandaşlar, artık darbelere izin vermemekte kararlı oldukları mesajını verdi. Eylemde konuşan Özgür- Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, halkı ciddi anlamda tepki vermeye çağırdı: "Planları yapanların ne aklı ne de vicdanı olduğunu düşünüyoruz. Bu kişileri halk nefretle ve lanetle anmalı. Danıştay eylemi bu açıdan çok çarpıcı. Fatih Camii'nin bombalanmasına ihtimal vermeyenler kendilerine yakın bir insanı öldürtebildiler ve bunu Müslümanların üzerine attılar."

Dondurucu soğuğa rağmen meydandaydılar

Ahmet Özen: 4 ve 6 yaşlarında iki oğlumla onurlu bir gelecek için buradayım. 12 Eylül başta olmak üzere birçok kirli tezgaha şahit oldum. Biz çektik, bizden sonra gelenler çekmesin. Benim geçmişte yaşadığım onca anlamsız şeylerin bir tekrarını yavrularımız yaşamasın.

Hızır Erdal: Menderes'i astılar, 12 Mart'a ortalığı bulandırdılar, 12 Eylül'de sokakları kanla yıkadılar, 28 Şubat'a bu aziz milletin inancını baltalamaya çalıştılar. Bugün ise bu ülkenin temeline dinamit koymak istiyorlar. 64 yaşındayım. Son nefesime kadar darbelere hayır diyeceğim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber