'Kırmızı etin kilosu 50 TL'ye çıkabilir'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Ocak 2010 07:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Etçii Steakhouse'un sahibi Mehmet Emin Arslan, canlı hayvan ithalatındaki engellerin kaldırılmaması halinde etin kilosunun bu yıl 50 TL'ye kadar çıkabileceğini söyledi

Dünyanın en pahalı etini Türkiye'nin tükettiğini belirten Etçii Steakhouse'un sahibi Mehmet Emin Arslan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana nedeninin hayvan varlığındaki hızlı düşüş ve canlı hayvan ithalatındaki sorunlar olduğunu söyledi. Kurban Bayramı'nda elde kalan kurbanlıkların et fiyatlarını aşağıya çekmeye yetmediğini belirten Arslan, hayvancılık sektöründe ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu.

İthalatın önündeki engellerin kaldırılmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Arslan, son dönemde gündemden düşmeyen ve insanları dolandırarak at-eşek eti satışı yapan tacirlere bu şekilde fırsat verildiğini ifade etti. Yanlış uygulanan politika ve alınmayan önlemler nedeniyle hayvancılığın ve canlı hayvan ithalatının ihmal edildiğini söyleyen Arslan, ortaya konulan çözüm önerilerininse dikkate alınmadığını belirtti.

Arslan, yaşanan sıkıntıda Türkiye'de hayvancılığın geriye gitmesinin yanı sıra bu mesleği sürdüren büyük işletmelerin yüksek kâr elde etmek amacıyla canlı hayvan ihracatı yapmalarının etken olduğunu belirtti. Arslan, şöyle devam etti:

?Daha önceki yıllarda komşu ülke Suriye, Irak ve İran'dan kaçak hayvan ülkeye getiren Türkiye canlı hayvan ihraç eder hale geldi. Üretimimiz bize yetmezken ihracatın devam etmesi büyük çelişki. Kırmızı et sektöründe bir iyileştirme yapılmadığı taktirde tüm küçük ve orta ölçekli işletmeler kapanacak. Yapılan tespitlere göre, Türkiye'nin küçükbaş hayvan varlığı 350 bin adede düştü. Bu sayı son yıllarda alınan verilerle değerlendirildiğinde son derece kötü bir tablo.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber