Meyve ve sebze yüzde 20 ucuzlayacak

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Ocak 2010 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı Çalıştayı İstanbul'da başladı. Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de katıldı. Bakan Ergün burada yaptığı konuşmada çalıştayla tasarım konusunda nemli adımlar atılacağına inandığını belirtti. Ergün, " Ülkemiz tasarım konusuna gerekli önemi vermekte geç kalmıştır. Geç kalmış olmamız geride kalacağımız anlamına gelmiyor. Potansiyelimizi ortaya çıkarınca bu farkı da kapatabiliriz. " dedi.

" TASARIM SAYISI İSE, 20 BİNDEN 27 BİNE ÇIKTI "

Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğuna değinen Ergün, " İşsiz kardeşlerimizin sorunlarını çözmek için yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Yeni dönemin sunduğu imkanlardan faydalanmak için, tasarımı büyüme stratejimizin hedefine koymak zorundayız". dedi.

Ergün, "Önümüzdeki süreçte sanayiyi üretim değil bir tasarım süreci olarak almalıyız. Tasarım üretimde değil zihinde olur. KOBİ'ler esnek ve dinamik yapılarıyla tasarıma hızlı bir şekilde odaklanıp, katma değere dönüştürebilirler. Türkiye eski usül ve yöntemlerle geleceği seviyeye gelmiştir. Eski köye yeni adet getirmekten korkmayalım" diye konuştu.

Tasarım konusunda son yıllada Türkiye'deki başvuruların artış gösterdiğine dikkat çeken Ergün, "Dünyada pek çok ülkede azalırken, ülkemizde artıyor. 2002 yılında 3 bin 800 başvuru varken, 2009 yılında bu rakam 6 bin 300'e çıktı. Tasarım sayısı ise, 20 binden 27 bine çıktı" dedi.

SEBZE VE MEYVE YÜZDE 20 UCUZLAYACAK

Çalıştaya verilen arada gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Ergün, yeni hal yasa tasarısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ergün, yasa tasarısının Salı günü Sanayi ve Ticaret Komisyonundan geçtiğini belirtti.

Ergün, tasarıda bazı yeniliklerin olduğunu söyleyerek, "Diyelim ki belediyeler rüsumları ( vergi ) hal içinde yüzde 2 'den yüzde 1'e düştü. Hal dışında yüzde 15'ten yüzde 2'ye düştü. Ama yeni getirdiğimiz ürün künyesi sistemi ve bildirim sistemi kayıtdışılığı yüzde 70'e varan bir sebze meyve ticaretini kayıt altına alan bir mekanizma oluşturdu" dedi.

Hal komisyoncularının aldığı komisyonun yüzde 6'dan yüzde 8'e çıktığını söyleyen Ergün, " Yüzde 6'dan yüzde 8'e çıkınca meyve sebze pahalanmayacak. Çünkü piyasaya daha fazla sebze ve meyve girdiği için, rekabetçi bir ortam olduğu için sebze meyve yaklaşık yüzde 20 civarında bir ucuzlamaya da tabii olacak. Mevsimselliği bir kenara koyarsak, herşeyin normal gittiğini düşünürsek, bu sistem sebze meyve fiyatlarını yüzde 20 civarında ucuzlatacak bir sistemdir " diye konuştu.

KAPASİTE KULLANIM ORANLARI

Kapasite kullanım oranlarında beklenen artışla ilgili de konuştu. Bakan Ergün, " Mart ile 2009 aralığına girdiğimizde bir yükseliş trendinin olduğunu görüyoruz. Önemli olan bu trendin kalıcı ve sürdürülebilir olmasıdır. Zaman zaman aydan aya artışlar farklılık gösterebilir. Bazen baz etkisiyle çift haneli rakamlara da ulaşabilirsiniz ya da tek haneli düşük rakamlarda da bir yükseliş olabilir. Tabii ki baz etkisi olacaktır " dedi.

Ergün, " Şimdi de bir kötü durumun baz etkisiyle karşı karşıya kalacağız. Bu tür mukayeselerden ziyade trende bakmak lazım. Trend yükseliş istikametindedir sanayi üretiminde ve kapasite kullanım oranları. Bu trendi sürdürülebilir hale getirmek önemlidir" diye konuştu. Rakamsal tahmini sorulan Bakan Ergün, bunu İstatistik Kurumunun açıklayacağını onlar açıklamadan birşey açıklamanın doğru olmadığını kaydetti.

" SANAYİ SEKTÖRÜNÜN ETKİLENMEYECEĞİ YA DA EN AZ ETKİLENECEĞİ BİR KARAR ÇIKMASINI ARZU EDİYORUZ "

Bakan Ergün, Şubat ayında yapılacağı iddia edilen doğalgaz zammının sanayi sektörüne etkileriyle ilgili soruyu da yanıtladı. Ergün, " Sanayi sektörünün etkilenmeyeceği ya da en az etkileneceği bir karar çıkmasını arzu ediyoruz. Çünkü rekabetçi bir piyasadayız. Bu rekabetçi piyasada enerji girdilerinin çok yüksek olması, bizim sanayimiz açısından rekabeti de olumsuz etkileyen bir faktör olacaktır.Umarım üretimi olumsuz etkileyecek, rekabeti olumsuz etkileyecek fiyatlarla karşılaşmayız. " dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber