Grip, kalp krizini tetikleyebilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2010 16:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ortaya çıkışında mevsimsel farklılıkların etkili olduğu ifade edildi. Mevsimsel gribin kalp krizi riskini artırdığını belirten Kalp Damar Cerrahı Opr. Dr. Halil Uç, gribe yakalanan kalp hastalarının ateş, kırgınlık, baş ve kas ağrılarığndan kurtulmak için grip ilaçlarını kullanmaması gerektiğini vurguladı. Koroner kalp hastalarının özellikle soğuk günlerde dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulunan Uç, "Önceden kalp hastalığı olan kişilerde griple artan vücuttaki iltihabi durum kalp, damarlarında belirgin hale gelebilir ve kalp krizini tetikleyebilir." dedi.

Kalp hastalıkları ve kalp krizi, dünyada en fazla ölüme neden olan hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de ölümlerin yüzde 50'sinden fazlası, kalp ve damar hastalıklarından (kalp krizi, inme, ani kalp ölümü) kaynaklanmaktadır. Bu ölümcül hastalıkların ortak noktası ise kalbi besleyen koroner damarlarda daralmaya yol açan plaklardaki ani yapısal değişikliklerin ortaya çıkması ve damarın ani olarak tıkanmasıdır. Bunun sonucunda tıkanan damarın beslediği kalp bölümündeki hücreler canlılığını kaybeder ve ölüme yol açabilen ciddi ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği ortaya çıkar. Damar tıkanmasına yol açan 'aterom' plaklarındaki bu ani yapısal değişikliğin nedeni de hücresel iltihabın ani olarak yükselmesidir. Grip gibi basit görünen hastalıklar da vücutta iltihabi reaksiyonun artmasına yol açıyor.

Sivas Özel Anadolu Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Opt. Dr. Halil Uç, önceden kalp hastalığı olan kişilerde gribin kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ortaya çıkışında mevsimsel farklılıkların olabileceğini belirten Uç, kalp krizinden ölenlerin sayısında kış aylarında belirgin bir artış olduğunu ifade etti. Bu artışın üst solunum yolları enfeksiyonlarındaki artma ile paralellik gösterdiğini anlatan Uç, "Kalp ve damar hastalıklarının kış döneminde artışı ile birlikte kalp krizinden ölümler de kış aylarında artmaktadır. Soğuk havada enerji ihtiyacı artar ve kişiler bu nedenle aşırı yağlı yemek yeme, az hareket etme gibi davranışlar gösterir. Bu da kilo alımına neden olur ve ayrıca kanın damarlarda dolaşımını bozar. Kış aylarında artan hava kirliliği ile birlikte kapalı ortamlarda sigara içimi ve bu mekanlarda bulunma da, kalp krizi riskini büyük ölçüde artırmaktadır. Özellikle kalp hastalarının soğuk havalarda dışarı çıkmaları onlar için tehlikelidir. Çünkü soğuğun damar büzücü etkisi vardır. Soğukta yapılan efor da özellikle yemek sonrasında kalbe gelen kan miktarı azalmakta ve zorlanmaya neden olmakta ve damar büzücü etki bu zorlanma ile birleşince de kalp krizini ortaya çıkarabilmektedir." diye konuştu.

Kalp krizi veya inme geçiren hastaların çoğunun kriz öncesi bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerine dikkat çeken Opt. Dr Halil Uç, dünya genelinde kalp krizi geçiren hastaların yüzde 35'inde kriz öncesi grip öyküsü bulunduğunu ifade etti. "Grip virüsünün neden olduğu biyokimyasal ve hücresel değişiklikler ve kanda pıhtılaşmaya yatkınlık kalp damarlarındaki "aterom" plaklarında yangıya yol açmaktadır." diyen Uç, "Bu da damarlarda ani tıkanmaya bağlı kalp krizine neden olmaktadır. Kış döneminde grip dışında zatürre de kalp hastalarını tehdit etmekte ve kalp yetmezliklerine neden olmaktadır. Kalp hastaları için ölüm riski taşıyan bu hastalık, solunum yolu ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları sırasında ilk günlerde kalp krizi riski artmaktadır. İyileşme dönemini izleyen haftalarda risk giderek azalmaktadır." diye konuştu.

Grip aşısının kalp krizini önleyici etkisi bulunduğunu ifade eden Halil Uç, grip aşısı uygulamasının koroner kalp hastalığı olanlarda ani ölüm veya inme olaylarında yüzde 50'ye varan azalma sağladığını söyledi. Uç, bu nedenle kalp krizi geçirenler, koroner damarlarına stent uygulananlar, koroner baypas operasyonu yapılanlar veya ilaç tedavisi altında olan kalp hastalarında yıllık grip aşısı uygulaması önerilmektedir. Grip olan koroner kalp hastalarının, gribin verdiği rahatsız edici belirtilerden (ateş, kırgınlık, baş ve kas ağrıları vs.) kurtulmak için olağan grip ilaçlarını kullanmaması gerektiğini vurgulayan Uç, "Çünkü grip ilaçları ani tansiyon yükselmesi, kalp hızı artışı gibi kalp üzerine yük getiren yan etkiler oluşturabilir ve bunlar da kalp krizi riskinde artışa neden olur." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber