Yargıtay: Trilyonları çalanla, 20 milyon çalan hırsız aynı cezayı alamaz

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 10:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 10`uncu Ceza Dairesi, 20 milyon lira (20 YTL) çalan hırsızın, Türk Ceza Yasası`ndaki en üst sınırdan ceza almasını öngören yerel mahkeme kararını bozdu.
Yargıtay 10`uncu Ceza Dairesi`nin kararında, "Türkiye genelinde zaman zaman değeri trilyonları bulan eşyayı çalan sanıkların hırsızlık suçlarından yargılandıkları bilinen bir gerçekken, sanığın 20-30 milyon liralık bozuk paraları çalmaktan ibaret eyleminden dolayı en üst sınırdan ceza tayini yasaya aykırıdır" denildi.

Sanık A.Y, 20 milyon lira (20 Yeni Türk Lirası) çaldığı gerekçesiyle, Erzincan Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yargılandı. Erzincan Asliye Ceza Mahkemesi, Sanık A.Y`nin, Türk Ceza Yasası`nın ``hırsızlık`` suçunu düzenleyen 491`inci maddesinin üst ceza sınırı olan 3 yılla cezalandırılmasına karar verdi. Kararın temyizi üzerine, dosya Yagıtay`a taşındı.

Temyiz üzerine Başsavcılık tarafından hazırlanan tebliğnamede, hükmün onanması talep edildi.
Yargıtay 10`uncu Ceza Dairesi ise kararı bozarak, yerel mahkemeye geri gönderdi.

Bozma gerekçesinde, mahkeme tarafından ceza tayin edilirken cezanın maddede yazılı alt sınırın üzerinden belirlenmesi halinde, sanığın kişiliği, suçun işleniş biçimi, nedeni ve işlenmesindeki özelliklerle zarar ya da tehlikenin ağırlığı, kastın veya taksirin yoğunluğuyla ilgili bilgi ve belgelerin isabetle değerlendirildiğini gösterir biçimde yasal ve yeterli olması gerektiğine işaret edildi.

Kararda, şöyle denildi:
"Sanığın 20-30 milyon liralık bozuk paraları çalmaktan ibaret eyleminden dolayı; Türkiye genelinde zaman zaman değeri trilyonları bulan eşyayı çalan sanıkların hırsızlık suçlarından yargılandıkları bilinen bir gerçekken, `hak ve nesafet kuralları` emsal dosyalar nazara alınmadan, salt yasadaki kelimelerin tekrarıyla (sanığın kişiliği, geçmişi, suçun işleniş biçimi, zararın ağırlığı gerekçe yapılarak) temel cezanın en üst sınırdan tayin edilmesi yasaya aykırıdır."

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber