Marmara Bölgesi'nde temiz hava merkezleri kurulacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara Bölgesi'nde, temiz hava merkezleri kurulması kararlıştırıldı.

Balıkesir'in de içinde bulunduğu, bölgenin 11 ilinde başlayan "Marmara Bölgesinde Hava Kalitesi Alanında Bölgesel Kurumsal Kapasite Geliştirilmesi Projesi" ile ilgili toplantı düzenlendi. Maliyeti 7 milyon avro olarak hesaplanan projeyle hava kalitesi değerlendirme yönetim sistemi oluşturularak izleme, kurumsal yapılanma ve güçlenme hedefleniyor. Model olacak proje, daha sonra bütü bölgelerde uygulanacak.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ndeki toplantıda, üç yıl sürecek proje kapsamında Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Kırklareli, Sakarya ve Bilecik'te toplam 39 ölçüm istasyonu kurulmasının hedeflendiği belirtildi. Toplantıya Çevre ve Orman İl Müdürü Emine Tamer, Proje Müdürü Gunnar Benther, uzmanlar Wolfgang Spangl, Wolfgang Müller ve Dr. Bernd Heits, asistan Ebru Çelik, Balıkesir Üniversitesi Çevre Mühendisliği'nden Doç. Dr. Lokman Hakan Tecer, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Dairesi uzmanları, İstanbul Temiz Hava Merkezi uzmanları, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Balıkesir Belediyesi, Sağlık Müdürlüğü ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü uzmanları katıldı.

Çevre ve Orman İl Müdürü Tamer, hava kirliliğinin hemen hemen bütün şehirlerde kış döneminde yoğun bir şekilde kendisini hissettirdiğine değinerek, Balıkesir'in çanak şeklinde topoğrafyaya sahip olmasının, kirlilik derecesini ve yerleşim birimi üzerinde kalış süresini etkilediğini, yükseklerdeki soğuk havanın yoğunluk farkından dolayı ovaya doğru akmasına ve sıcaklık terselmesine sebep olduğunu belirtti. Balıkesir'de bahar ve kış aylarında terselme, yani inversiyonun sıklıkla görüldüğünü vurgulayan Tamer, "İlimizde 1989 yılında başlayan hava kirliliği ölçümleri kapsamında, 2007'den itibaren bilgisayar ağıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı istasyonlarda, kükürtdioksit ve partikül madde de ölçülmektedir. Sözkonusu projeyle Balıkesir'de hava kalitesi daha etkin takip edilecek ve bu da alınacak önlemlere yardımcı olacaktır." dedi.

Toplantıda ayrıca Balıkesir'deki mevcut hava kirliliği ölçüm cihazlarının durumu ve ölçmede kullanılan parametreler değerlendirildi. Mevcut üç adet ölçüm istasyonunun il merkezi için yeterli olduğu ancak kükürtdioksit ve partikül madde parametreleri yanında azotoksitler ve ozon parametrelerinin de ölçülmesi gerektiği görüşüldü. Bandırma ilçesi için bir ölçüm istasyonu, Erdek Kapıdağı Yarımadası'ndaki boş alanda da kırsal istasyon kurulması önerildi. Bunlarla ilgili yer tespiti çalışmalarının ilde yapılmasına karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber