Savcılığa suç duyurusu yapılınca, belediye bilgiyi hemen verdi

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

04.02.2005 tarihinde "Cumhuriyet Başsavcılarını/Savcılarını Duyarlı Olmaya Davet Ediyoruz" başlıklı bir haber yayımlamıştık. Bu habere ulaşmak için tıklayın.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİNİN AÇIKLAMASI

Eskişehir'de yapımı gerçekleştirilen tramvay projesi (ESTRAM) nedeniyle Eskişehir yurttaşının hakkının korunması ve gerekli mücadelenin verilmesi amacıyla derneğimizce yürütülen çalışma kapsamında, 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası gereğince Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in cevaplandırması istemiyle 08.12.2004 tarihinde yazılı olarak; ?Belediyenin işyerleri ve konutlar çevresinde araç parkını yasakladığına ilişkin bir kararı olup olmadığı, varsa bu kararın bir suretinin yazılı olarak gönderilmesi? istenmiş, ancak 4982 sayılı yasanın öngördüğü 15 günlük cevap süresi geçmiş olmasına rağmen, yasaya aykırı olarak bilgi edinme hakkımız engellenmiştir.

Bunun üzerine 03 Şubat 2005 tarihinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen hakkında 4982 sayılı yasaya muhalefetten dolayı Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Başbakanlık Denetleme Kurulu'na, Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu Başkanlığı'na ve İçişleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunulmuş ve konu kamuoyuna açıklanmıştır.

Suç duyurumuz ve konunun medyaya yansıması üzerine, bir gün sonra, 04 Şubat 2005 tarihinde, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen adına Genel Sekreter Yardımcısı imzalı olarak derneğimize apar topar bir cevap yazısı gönderilmiştir. 04 Şubat 2005 tarih ve 1982 sayılı evlere şenlik bu yazıda; başvuruların çokluğu nedeniyle tarafımıza cevap verilemediği ifade edilmektedir.

Başvuru çokluğu nedeniyle yasayı ihlal etmeyi kendilerine hak gören yerel yönetim anlayışı, nedense suç duyurumuzun ardından kağıt kaleme sarılıp cevap vermeyi akletmişlerdir. Bu uygulamalar, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ni yöneten anlayışın yasalara ve yerel yöneticisi olduğu kentlilerin kendisine olan taleplerine duyarlılığını göstermektedir.

Tüketiciler Birliği, yasalara, sorunlara ve yurttaşın bilgi edinme hakkına duyarsız olan kamu otoriteleri ile ilgili olarak yasaların kendisine tanıdığı tüm haklarını kullanmaya devam edecektir.? dedi.

İŞTE PANİĞİN BELGESİ

T.C.
ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLI
A.P.K. DAİRE BAŞKANLIĞI

Sayı : UK-34-1982
Tarih: 04.02.2005

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ

İlgi 13.12.2004 tarih ve 26.002.2 sayılı dilekçeniz

Dilekçeniz A.P.K. Daire Başkanlığımıza ulaşmış olup, bu konuda bilgi edinmek maksadıyla gerek telefon, gerekse şahsen yapılan müracaatların fazla olması sebebiyle 13.10.2004 tarih ve 2004/10 sayılı UKOME Genel kurulu Kararı, duyuru haline getirilerek 23.12.2004 tarihli Sakarya, İstikbal, İli Eylül, Son Haber, Milli İrade Gazetelerinde, Valilik Makamı aracılığıyla resmi ilan olarak yayınlatılarak,gen,z kitlelere duyurulması amaçlanmıştır.

Ayrıca 13.12.2004 tarihinde Ticaret odası ve Esnaf Sanatkarlar odaları Birlik Başkanlarına ve 16.12.2004 tarihinde Toptancılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanlığı'na bu konu ile ilgili bastırılan duyurular gönderilerek, üyelere dağıtılması sonucu haberdar olmaları sağlanmıştır. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyemizin Zabıta Müdürlüğü tarafından sözkonusu ilan imza karşılığı şehrimiz esnaflarına tebliğ edilmiştir. Bilgilerinize rica ederiz.

Erdim EROL
Başkan A.
Genel Sekreter Yrd.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber