Her yıl 30 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2010 11:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Mardin Kanser Araştırma Merkezi sorumlusu Dr. Süheyla Bayrakçı, Türkiye'de her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığını söyledi.

Mardin'de yeni açılan Kanser Araştırma Merkezi ile Mardin ve ilçelerinde kadınlara yönelik meme kanseri taraması gerçekleştireceklerini belirten Mardin Kanser Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Süheyla Bayrakçı, meme kanserinin birçok ülkede kadınların en korkulu sağlık sorunu olma özelliğini taşıdığını dile getirdi. Bayrakçı, "Günümüzde ABD'de, sekiz kadından birisi meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde on kadında birdir. Ülkemizde her yıl 140-150 bin arasında yeni kanser vakası ortaya çıkıyor. Günde 150 ile 160 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Yılda ise 70 ile 90 vatandaşımızı kaybetmekteyiz. Dünyada her 11 dakikada 1 kadın, meme kanseri nedeni ile hayatını kaybederken, her 3 dakikada 1 kadına, yeni meme kanseri tanısı konuyor." dedi.

Meme kanserinin hafife alınacak bir hastalık olmadığını vurgulayan Bayrakçı, en sık görülen kanser vakalarının kadınlarda meme, rahim, kalın barsak kanseri, erkeklerde ise akciğer, prostat, mide ve kalın ağırsak olarak sıralandığını ifade etti. Erken teşhiste iyileşme oranının yüzde 90 oranında olmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Dr, Bayrakçı, bu nedenle 50 yaş üstü herkesi taramadan geçmeye davet etti.

Son yıllarda meme kanseri tedavisinde oldukça önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Bayrakçı, şunları söyledi: Birçok tedavi olanakları ortaya çıkmıştır. Bu olanaklar, önemli ölçüde hastalığın saptandığı safhaya göre değişir. Hastalık ne kadar erken safhada saptanırsa tedavi olanağı ve seçeneği o kadar fazla olmaktadır. Meme kanseri tedavisi, günümüzde, uzmanlardan oluşan ekiplerce yapılmaktadır. Böyle bir ekip içinde cerrah, onkolog, radyasyon onkoloğu, radyolog, patolog, psikolog, plastik cerrah, fizyoterapist gibi, tıbbın değişik dallarından bir araya gelmiş ve özellikle çalışma alanları meme kanseri üzerinde yoğunlaşmış hekimler bulunur. Bunun sonucu erken tanı olanakları yaygın olarak kullanıldığı için, meme kanserine bağlı ölüm oranı düşük kalmaktadır. Kadınlara kıyasla daha az görülmekle birlikte, erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Her 100 meme kanserinden birisi erkeklerde görülür. 1993-1997 yılları arasında, erkeklerde görülen meme kanseri oranı yüzde 50 artış göstermiştir. Bu nedenle erkeklerin de bu konuda duyarlı olmaları gereklidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber