Ders zili çalmadan doğum günü kutlaması yapılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2010 19:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Antalya'daki Baraj İlköğretim Okulu'nda bir yıldır Türkiye'ye örnek olacak bir uygulamaya imza atılıyor. Her sabah okul bahçesinde toplanan öğrencilerden o gün doğum günü olanların isimleri okunuyor. Öğrencilerin doğum günü kutlandıktan sonra arkadaşlarının alkışları arasında kitap hediye ediliyor. Şubat 2009'da başlatılan uygulamayla bugüne kadar 758 öğrenciye kitap hediye edildi. Kitaplar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 100 temel arasından seçiliyor.

Türkiye'nin en fazla göç alan ili olan Antalya, geçmiş yıllarda eğitim alanında elde ettiği başarılarından uzak kalınca üç yıl önce İl Başarısını Artırma Projesi (İLBAP) adı altında bir çalışma başlatıldı. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanan projeyle eğitim alanındaki eksikler ve başarısızlığa neden olan unsurlar ortaya çıkarıldı. Geçmiş yıllarda üs üste ÖSS birinciliği elde eden Antalya'da karşılaşılan sorunlar arasında öğrencilerin kitap okuma alışkanlığına sahip olmamaları da yer aldı.

Bu tespitten hareket eden Baraj İlköğretim Okulu idarecileri, öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ilginç bir yöntem geliştirdi. Şehrin kenar bölgesinde yer alan ve ağırlıklı olarak göçle gelen ailelerin çocuklarının eğitim aldığı okulda, her sabah yapılan törenin ardından doğum günü olan öğrenciye kitap hediye edilmeye başlandı. Uygulamaya göre, sabah okula gelen öğrenci kimliğiyle birlikte idareye başvuruyor. Doğum günü olduğunu söylüyor. Ders başlamadan önce topluca okunan andın ardından doğum günü olan öğrenci tüm okulun önünde kürsüye sesleniyor. Öğrenciler arkadaşlarının doğum gününü kutluyor.

Öğrencilerinin kitap okuma alışkanlığı kazanamamasını ailelerinde örnek alacakları bir bireyin olmamasına bağlayan okul müdürü Osman Nuri Batmaz, "Varoşlardaki çocukların kitap okuma alışkanlığı yok, çünkü ailede model oluşturacak kimse yok. Birçok çocukla konuştum, evde annesi babası kitap, gazete, dergi okumuyor. Akşam evde televizyon açılıyor. Çocuk da onlarla birlikte karşısına geçip televizyon seyrediyor. Biz bu çalışmaya başladıktan sonra çocukların kitaba olan ilgisi arttı. Hatta bahçede dolaşırken kitap okuyan öğrenciler görmeye başladık." dedi.

Göreve başladığı iki yıl önce okul başarılarının iyi olmadığını anlatan Batmaz, öğrencilerin kitap okumaya başlamasıyla birlikte çıtanın yükselmeye başladığını ifade ederek, "Göreve başladığımda 2 tane Anadolu Lisesi, 8 tane de Anadolu Meslek Lisesi kazanan öğrenci vardı. Bir yıl sonra Anadolu Lisesi sayısı 10'a, Anadolu Meslek Lisesi sayısı 24'e ulaştı. Bir önceki yıl İLBAP başarısında 401. sıradayken, bir yıl sonra 300'lere düştük." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber