Yolsuzlukla Mücadele Kurulu oluşturuluyor

Haber Giriş : 09 Şubat 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rüşvet ve yolsuzlukla daha etkin mücadele için ?Yolsuzlukla Mücadele Kurulu' oluşturuluyor Bankalardaki tüm para hareketleri izlenecek, ihbarlar ve mal bildirimleri mercek altına alınacak

YOLSUZLUK ve rüşvetle etkin mücadele için Yolsuzluklarla Mücadele Kurulu kurulacak. Başbakanlık bünyesinde oluşturulacak kurulda, 11 kişi görev yapacak. Kurul üyelerini, Bakanlar Kurulu tarafından üye sayısının üç katı oranında gösterecek adaylar arasından Meclis seçecek. Görev süresi dört yıl olan kurul, ayda dört defa toplanacak.

AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Yolsuzluklarla Mücadele Kurulu kurulması ile ilgili hazırladığı kanun teklifini AKP Grubu'na sundu. Yolsuzlukla mücadelenin devlet politikası haline getirilmesini öngören teklif, yolsuzluk ve rüşvetin sıkı takibe alınmasını sağlayacak.

11 kişilik kurulalınmasını sağlayacak.

Kurul, bakanlık görevini yapmış bir üye, il belediye başkanlığı yapmış bir üye, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeliği görevlerinden emekliye ayrılanlar arasından üç üye, müsteşarlık, büyükelçilik, valilik, bağımsız ve düzenleyici kurul başkanlığı görevlerinde bulunmuş veya bu görevlerden emekliye ayrılanlar arasından üç üye, üniversitelerde rektörlük veya dekanlık görevlerinde bulunmuş öğretim üyeleri veya bunların emeklileri arasından iki üye, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında en üst kademe yöneticiliği yapmış olan bir üyeden oluşacak. Kurul üyeleri, emekli aylıkları kesilmeksizin çalışacak. Süresi dolan üyeler, Bakanlar Kurulu'nca yeniden seçilebilecek. Kurul üyeleri, görevi kötüye kullanma veya yüz kızartıcı bir suçtan mahkum olmaları halinde ise Başbakan onayıyla görevden alınacak.

Denetim kurumları ve birimleri arasında da işbirliğini sağlayacak olan kurul, denetimde karşılaştığı sorunlara çözüm üreterek, gerektiğinde ilgili kuruluşlara tavsiyelerde bulunacak. Yolsuzlukla mücadele tek elden denetlenecek. Yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili dosyalar yargıya intikal ettirilecek.

alınmasını sağlayacak.alınmasını sağlayacak.

İhbarları dinleyecek

Yolsuzluklarla Mücadele Kurulu, yolsuzluk ve rüşvet konusundaki her türlü yakınma ve ihbarları dinleyecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Türkiye'de ikamet eden yabancı gerçek kişiler, kurula bu konuda başvurabilecek. Ancak, kamu görevlilerini karalama amacı güden, haklı bir gerekçeye dayanmayan başvurular ve belgeler değerlendirmeye alınmayacak. Yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca bağlanmış bulunan uyuşmazlıklar için kurula başvuru yapılamayacak.

İhbarları alan kurul, başvuruları, yolsuzluk ilkelerinin ihlal edilip edilmediği çerçevesinde değerlendirecek. Kendisine şikayet veya ihbar yoluyla ulaşan başvuruları en geç üç ay içinde sonuçlandıracak olan kurul, inceleme ve araştırma sonucunu da yazılı olarak bildirecek. Kamu görevlisinin yolsuzluk yaptığını tespit etmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacak olan kurul, verilen ve kesinleşen yargı kararını da Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderecek. Böylece, yolsuzluk yapan, rüşvet veren ve alan deşifre edilecek.

Mal bildirimlerine sıkı takip

Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, kurulun başvuru konusu ile ilgili istediği bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü olacak.

Yolsuzluklarla Mücadele Kurulu, mal bildirimlerini de inceleyecek. Mal bildirimlerindeki bilgilerin doğruluğunun kontrolü amacıyla ilgili kişi ve kuruluşlar (bankalar ve özel finans kurumları dahil) talep edilen bilgileri en geç otuz gün içinde kurula vermekle yükümlü olacak.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber