Konyalı öğrenciye Nasa'dan ödül

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Şubat 2010 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AMERİKAN Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Jet İtki Laboratuvarı bünyesindeki Cassini Uzay Aracı Bilimcileri'nin, Dünya Astronomi Yılı 2009 Uluslararası Özel Projelerinden 'Bir Günlüğüne Cassini Bilimcisi Olmak' adıyla düzenlediği kompozisyon yarışmasında, Konya Türk Telekom Erol Güngör Sosyal Bilimler Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Neziha Demir, Türkiye birincisi oldu.

Satürn'ün uydusu olan Titan'nın, dünya ile benzer özellikleri olduğuna dikkat çeken Demir, 'Yeni Bir Umut Kaynağı: Titan', başlıklı kompozisyonunda Cassini bilimcisi olsa,Titan'da yaşamın olup olmayacağı yönünde araştırma yapacağını anlatıyor. Lise kategorisinde birinci olan Demir'e, Galileoskop adı verilen teleskop hediye edildi.

BİLİM İNSANIN GÜNLÜK HAYATINI

Öğrencilerin, bir bilim insanının günlük hayatının nasıl olduğunu anlamalarını sağlamak için Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Türkiye genelinde de, 2009 Ekim ayında 'Bir Günlüğüne Cassini Bilimcisi Olmak' başlığıyla kompozisyon yarışması düzenlendi.

4 ve 12'nci sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirilen yarışmada Cassini uzay aracının, 11 Ekim 2009'da gözlemlediği Satürn ve Halkaları, Tethys ve Satürn'ün Halkaları, Titan şeklindeki üç hedef üzerinde çalışıp, en iyi bilimsel sonuç vereceğini düşündükleri hedefi ve nedenlerini bir kompozisyon halinde yazmaları istendi. Ocak ayı içinde sonuçları açıklanan yarışmanın Türkiye ayağındaki eserleri, Türkiye Astronomi Derneği (TAD) tarafından değerlendirildi.

Üç ayrı yaş grubu kategorisinde düzenlenen yarışmada '9.10.11 ve 12'nci sınıflar' kategorisinde Konya Türk Telekom Erol Güngör Sosyal Bilimler Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Neziha Demir, Türkiye birincisi oldu.

BİRİNCİLİK ÖNEMLİ

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, "NASA, 2009 yılında uluslararası bir yarışma düzenledi. Konya'dan Sosyal Bilimler Okulu'ndan 10'uncu sınıf öğrencisi Neziha Demir bu yarışmaya katıldı. Hazırladığı kompozisyon ile de birinci oldu. Dünyadaki değerler ve dünya zenginliklerinin azalması ve dünyada yaşanan olumsuzluklar üzerine acaba alternatif yaşam bölgesi bulunabilir mi? sorusuna cevap aradı ve yazdığı kompozisyon da birinciliğe layık görüldü. Birincilik ödülü bizim ve Konya için çok önemli. Bu birincilik Galleskop ile taçlandırıldı." dedi.

DÜNYAYA ALTERNATİF LAZIM

'Yeni Bir Umut Kaynağı: Titan' başlıklı kompozisyonu ile birinci olan Neziha Demir, kompozisyonda, özellikleri ile dünyaya çok benzeyen Starün'ün Titan uydusunu ele aldığını ve bir Cassini bilimcisi olsa, Titan'da yaşamın olup olmadığını belirlemek için neleri araştırmak istediğini anlattığını söyledi. Demir, "Yarışmayı öğrendikten sonra öğretmenimin danışmanlığı ile kompozisyonu hazırladım. Dünyada, küresel ısınma var, yaşanan savaşlar ve artık dünya yaşanmaz bir hale gelmeye başladı. Bu yüzden yaşanabilecek farklı ortamlar arayışına girildi. Bunlarla ilgili de halen araştırmalar yapılıyor. Ben kompozisyonda Titan gezegeninde hayat olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğundan bahsettim. Çünkü Cassini'nin şimdiye kadar yaptığı araştırma sonuçlarına baktığımız zaman Titan gezegeni dünyaya çok benziyor. Bununla ilgili yazı hazırladım." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber