1 şube müdürü ve 15 polis boş oturuyor, çünkü koruyacak tanık yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Şubat 2010 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birim adı var ama koruyacak tanık yok

AGOS Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasında gizli tanığın unutulması Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarıyla 'gizli tanıklık' kavramıyla tanışan Türkiye'de bu konudaki aksaklıkları ortaya çıkardı. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, Temmuz 2009'da, Tanık Koruma Daire Başkanlığı kuruldu. Daire Başkanlığı'nın Ergenekon dosyasının gizli tanıkları ile uyuşturucu, terör, organize suçluları gibi olaylarda ifade veren tanık ve gizli tanıkları korumak amacıyla kurulduğu açıklandı.

Kuruluşun üzerinden 7 ay geçmesine rağmen, birime bugüne kadar bir tane bile tanık koruma görevi verilmedi. Birim polisleri, mahkemeden tanık koruma kararı çıkamasını bekliyor.

KİMLİK DEĞİŞİYORLAR

Tanık Koruma Şube Müdürlüğü'nün görevini şimdilik Terör ve İstihbarat Şube müdürlüklerinde görevli polisler yapıyor. Polislerin fiziki koruma sağlamak, gizli tanığın kimlik bilgileri ile adl? sicil, askerlik, vergi, sosyal güvenlik, diploma kayıtlarını değiştirmek gibi yetkileri bulunuyor. Önder ŞUŞOĞLU

YASA 2008'DE ÇIKTI

Adalet Bakanlığı tarafından AB'ye uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan Tanık Koruma Kanunu tasarısı, 2008'de TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Birinci maddesinde Kanun'un amacı 'Tanıklık görevi sebebiyle hayatı ciddi tehlike içinde bulunan olan kişilerin korunması amacıyla alınacak tedbirler' şeklinde anlatılıyor. Kanun'un 11 maddesinde ise 'Tanık koruma tedbirlerini uygulamak üzere, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce tanık koruma birimleri kurulur' deniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber