Elektrikli süpürge sektöründe yeni trend

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Şubat 2010 09:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Torba gitti 550 milyon TL'lik süpürgeciler ?mite' avına çıktı

YILLIK hacmi 550 milyon TL'yi bulan elektrikli süpürgede firmalar, daralan pazarı güçlü vakum özelliği olan su filtreli, torbasız ürünlerle yeniden açmaya çalışıyor.

Halı yıkayan makinelerin ardından toz torbalı ürünlerin de pazar payını hızla kaybetmesi, mite ve akarları haznesine hapsetme gibi özellikleri bulunan yeni nesil ürünler ön plana çıktı.

YILDA 2.5 milyon adet satışın gerçekleştiği 550 milyon TL'lik elektrikli süpürgede, firmalar daralan pazarı ?mite ve akar'lara (savaş açtı. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan ancak allerjik hastalalıklara neden olan canlılara karşı, güçlü vakum özelliği olan su filtrasyonlu ürünler geliştirilen süpürgeciler, daralan pazarı bu yolla büyütmeyi planlıyor.

Hedef yüzde 30 büyüme

Teknolojide yaşanan son gelişmelerle birlikte, ebatların bir dosya kağıdı (A-4) boyutuna kadar küçüldüğü elektrikli süpürgelerde firmalar, yıllık satışlarını şimdi 3 milyon adede, yüzde 30'luk bir artışla pazar hacmini de 700 milyon TL'ye ulaştırmanın hesaplarını yapıyor. Süpürgede torba döneminin kapanmasını sağlayan bu küçük ebatlı yeni nesil ürünler, gözle görülmeyen mite ve akarları haznesine kapatma, zeminin yanı sıra ortam havasını temizleme, yüzeye göre çekiş gücünü ayarlama, enerji tüketimini yarı yarıya azaltma gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor.

30 marka, 300 model

30'a yakın yerli ve ithal markanın 300 farklı modelle rekabet ettiği pazarda, yatay modeller ağırlık kazanırken, ilk piyasaya sürüldüğü dönem satış patlaması yaşayan halı yıkama özellikli süpürgeler ise kullanım pratikliği olmaması yüzünden popülerliğini iyice kaybetti. Bu süpürgelerin yerini, ıslak-kuru temizleme yapabilen, 2 bin 500 watt'a kadar ulaşan güçlü motorları sayesinde ortamdaki mite ve akarları haznesinde hapsedebilen ürünler alıyor. Fiyatların 120 TL'den başlayıp, 3 bin 550 dolara kadar ulaştığı pazarda, Philips, Miele, Dyson, Rainbow, Siemens, Samsung, Electrolux, AEG, Black&Decker gibi ithal markaların yanı sıra, Bosch, Arçelik, Beko, Vestel, Rowenta, Arzum, Fakir, Conti, Vestel, Simbo, Thomas, Altus gibi yerli markalar da ön plana çıkıyor.

Havayı temizliyor

Arkadaşımız Mert Temizkan'ın yaptığı araştırmaya göre, Profilo'nun 2200 watt motor gücüne sahip doluluk oranını göstereren yeni ürünüyle rekabette ön plana çıkmaya çalışırken, Rowenta'da sessiz modeliyle rekabet etmeye çalışıyor. Dyson'un Türkiye'de de pazara sunduğu A4 kağıdı büyüklüğündeki yeni modeli, sadece zeminde bulunan tozları değil, havada uçuşanları da haznesinde toplayabiliyor. Philips'in yeni modeli toz izolasyonu sağlarken, Siemens'in süpürgesi, halı, parke, koltuk, perde gibi farklı yüzeyleri algılayıp, çekiş gücünü otomatik ayarlıyor. Bosch'un yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan süpürgesi ise önce zemini ardından da havayı temizleyebiliyor. Rainbow'un 2 bin ile 3 bin 550 dolara, Kirby'nin 2 bin dolara, Dyson'un 450 bin ile 1 milyar 650 lira arasında satıldığı yüksek vakum güçlü temizlik sistemleri pazarına diğer firmaların da vakum gücü yüksek ürünlerle girmesi, farklı fiyat seçeneklerinin oluşmasını sağladı. Philips, Siemens, Profilo, Beko, Rowenta gibi firmaların yeni nesil süpürgelerinde vakum gücü 2500 wata kadar çıkmasına rağmen, fiyatları 300 TL ile 533 TL seviyesinde kalıyor.

100 evden 7'sine girdi

HER 100 evden 60'ında sadece süpüren, 20'sinde halıları da yıkayan, 7'sinde ise mite ve akarları da haznesine toplayan yüksek vakum güçlü yeni nesil süpürge bulunuyor. Pazarda mite ve akarları temizleyen filtreli ürünlerin payı oldukça düşük olsa da giderek artıyor. Bunda da, teknolojideki hızlı gelişimle birlikte, yüksek vakum güçlü, gözle görülmeyen bakterileri yok edebilen süpürgelerin daha uygun koşullarla alınabilir konuma gelmesi etkili oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber