Tüketici Dernekleri BDDK'nın kart aidatı önerisini 'fantezi' buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2010 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici dernekleri, vatandaşla bankaları karşı karşıya getiren kredi kartı aidatı konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in önerisini fantezi buldu. Bankaların sözleşmeye "Kart aidatı ödemeyeceğim." İfadesini yazmaya müsaade etmediğini belirten Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, bunu kendisinin denediğini ancak bankanın kabul etmediğini söyledi.

Ülke genelindeki kredi kartı kullanıcı sayısı 45 milyonu buluyor. Bazı bankalar kredi kartı müşterisinden verdiği karta karşılık 'aidat' talep ederken, bazıları bu ücreti talep etmiyor. Bankaların sadece kredi kartlarından 2,5 milyar lira gelir elde ettikleri ifade ediliyor. Pek çok kez mahkemeye taşınan bu konuda yargı kararı genelde tüketici lehine veriliyor. Bu konuda bankalara büyük tepki gösteren tüketici örgütleri, sektör otoritesi BDDK'nın Başkanı Tevfik Bilgin'in sözleşmeye not düşülmesi teklifine temkinli yaklaşıyor.

Bilgin'in tavsiyesini kendisinin daha önceden denediğini anlatan Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, Cihan'a şunları söyledi:

"Fantezi olarak kalacak, hayata geçmeyecek. Bir değil birkaç bankada kendim sözleşmeye böyle not düşmek istedim olmadı. Siz herhangi bir biçimde sözleşmeye müdahale edince, banka imzalamıyor. Sözleşme hükümlerine eklemek istiyorum dedim. Yapmadılar. Başka bir banka eve kredi kartı gönderdi. Sözleşmeye dipnot olarak ekleyip paraf edip gönderdim. Telefonla arayıp kart veremeyeceklerini söylediler. Pratik olarak denenmiş ama kabul görmemiş bir formül."

"KART AİDATI ZATEN YASAL DEĞİL"

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da kart aidatlarının zaten yasal olmadığını savundu. Kaya, "Satıcı ve sağlayıcı tarafından hazırlanmış tüketici aleyhine hazırlanmış borç hükümleri varsa tüketiciyi bağlamaz. 4077 sayılı kanun Tüketicinin Koruması Hakkındaki Kanun'un 6. maddesi bunu öngörüyor." diye konuştu.

Bu kanunu dayanak yaparak mahkemelere giden kredi kartı kullanıcılarının ödedikleri kart aidatlarını geri aldıklarına işaret eden Nazım Kaya, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in doğru bulmadığı kart aidatı konusunda bankalara ciddi yaptırımlar uygulamasını istedi. Yasal düzenlemelerle kart aidatına 'dur' denmesi gerektiğini ifade eden Kaya, kendilerine gelen 3 bin tüketici şikâyetinin bin 500'den fazlasının kredi kartı aidatıyla ilgili olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber