Irak-Türkiye tren seferleri başladı

Haber Giriş : 17 Şubat 2010 00:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye ile Irak arasında tren seferi başladı. Musul'dan hareket eden yolcu treni, Mardin'in Nusaybin ilçesi Tren Garı Gümrüğünden giriş yaparken, 13 yolculu tren için Nusaybin Garında tören düzenlendi.

Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici, karşılamada yaptığı açıklamada, Gaziantep-Musul demiryolu yolcu taşımacılığı ilk seferinin gelen trenle başladığını söyledi.

Bu gelişmenin her iki ülke için çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Gemici, "Tren iki ülke arasındaki insanların bağlarını daha da güçlendirecek. Hem sosyal hem de ekonomik açıdan çok önemli katkısı olacak. Bu tren zaten yakın ve kardeş olan insanları daha da yaklaştıracak" dedi.

Musul'dan gelen ilk yolcu trenini karşılayanlar arasında bulunan Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsun Özmen, Türkiye-Irak arasında ticaretin tren seferiyle daha da artacağını vurgulayarak, bu gelişmenin bölgedeki iş adamlarını memnun ettiğini söyledi.

Törene Kaymakam Yücel Gemici'nin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile vatandaşlar katıldı. Tren daha sonra Gaziantep'e hareket etti.


TCDD Genel Müdürü: Gaziantep-Halep arasına hızlı tren yapılacak

Türkiye hızlı tren hatlarını yurt dışına taşıyor. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Türkiye ile Suriye arasında hızlı tren seferleri başlayacağını Gaziantep'te müjdesini verdi. TCDD Genel Müdürü Karaman, Gaziantep ile Halep arasına hızlı tren yapılacağını açıkladı. Karaman, iki şehir arasındaki yolculuk süresinin 1 saate düşeceğini belirtti.

Türkiye ile Irak arasındaki yolcu seferleri başladı. Musul'dan dün öğlen saat 12.00'de kalkan tren bu sabah 08.30'da Gaziantep Garı'na ulaştı. Iraklı yolcularla birlikte Gaziantep'te büyük coşkuyla karşılanan tren için tören düzenlendi. Musul'dan 17 saat yolculukla gelen yolcular tren sayesinde büyük yükten kurtulduklarını belirtti.

Dost ve kardeş ülke Irak'tan gelen treni karşılamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise 70 milyon dolar harcayarak Suriye ve Irak demiryollarının yenilendiğini ifade etti. GAP kapsamında 600 milyon dolar yatırım yapacaklarını kaydeden Karaman, Irak halkının Türkiye'ye gelmesi için hattın elzem olduğunu vurguladı. Karaman, "Halep-Gaziantep arasındaki hızlı tren projesi müjdesini vermek istiyorum. İki şehir arası 1 saate inecek." diye konuştu. Karaman, vagon üretimi konusuna Irak ile işbirliği yaptıklarının altını çizdi.

Törende konuşan Irak Demiryolları yetkilisi Akram Ahmad Muhammed, iki ülke arasında tren seferlerinin başlamasının büyük bir gelişme olduğunu söyledi. Muhammed, tren sayesinde Irak ve Türkiye arasındaki gidiş gelişlerin kolaylaştığını ifade ederek, "Bizi bu kadar büyük bir kalabalığın karşılaması da bizi ayrıca mutlu etti." şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise şehirlerin gelişmesinde tren hatlarının büyük önem taşıdığını ifade etti. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ise trenle iki ülke arasındaki ilişkilerin artacağını dile getirdi.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber