'Sabit telefondan kaçış hızlanacak'

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sabitten kaçış hızlanacak altı ay içinde talebe yetişmek zor olacak

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Barcelona'da ara bağlantı ücretlerindeki indirimi değerlendirirken, 'Ben iflah olmaz bir iyimserim. Sabit hatlara göre mobil konuşmak daha ucuz hale geldi. Bizim açımızdan 6 ay içinde talebe yetişmek zorlaşacak' dedi

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Turkcell'in üst yönetim ekibi, Barcelona'da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Turkcell'in yatırımları, ülke ekonomisine sağladığı katma değer ve gelecek stratejilerini paylaşan Süreyya Ciliv, Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu'nun (BTK), ara bağlantı ücret tarifelerinde indirime gitmesini değerlendirdi. 'Tüm olumsuz şartlara rağmen tüketicilere en iyi hizmeti vermeye devam etmek için çalışacağız. Ben iflah olmaz bir iyimserim. Biz yola umutla devam edeceğiz' diye konuşan Ciliv'in verdiği başlıca mesajlar şöyle:

2 MİLYAR YATIRIM YAPTIK

l TÜRKİYE'DE çetin şartlarda rekabet ediyoruz. 2009'da Türkiye'de 2 milyar TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Dünyada, en çok yatırım yapan şirketler arasındayız. Bu yıl da benzer planlarımız var.

l ARA bağlantı ücretlerinin aniden bu kadar düşürülmesi işimizi zorlaştırıyor. Bu ani indirim kararı sonrasında ciddi şekilde düşüneceğiz ve yatırım planlarımızı yeniden değerlendirebiliriz.

l YABANCI ülkelerde regülasyon böyle önemli kararlardan önce sektöre danışıyor. Bizim içinse tamamen sürpriz oldu. Ama yine de güzel bir gelişme var; önceden geriye dönük bu kararlar alınırdı. O tamamen felaketti. Şimdi hiç olmazsa 2 ay önceden haber veriyorlar. Elbette AB ülkelerinde böyle bir karar alındığında operatörlere 5 yıl süre veriliyor.

ECON 101'İ BİLEN ANLAR

l DÜNYANIN en başarılı mobil şirketlerinden biriyiz. Dünyada rekabet eden bir şirket yarattık. Servis ve hizmet kalitesinde 27 Avrupa ülkesi arasında 1'inci sıradayız. Buna karşılık, ara bağlantı ücretinde Güney Kıbrıs'tan sonra 26'ıncı sıradayız. Bir başka deyişle hem en iyiyiz ve neredeyse en düşük fiyat bizde... ECON 101 (Ekonomiye Giriş) dersi alan herkes bunu görebilir... Bu uzun süre böyle gidemez. Bir ürünü maliyetinin altında satabilir misiniz?.. AB pazarına kıyasla, sabit operatör tarafında AB pazarında en yüksek ara bağlantı ücreti Türkiye'de...

l BİZ hükümete çok güveniyoruz. Doğruları devamlı söylediğinizde insanlar anlıyor. Yola zor şartlarda da olsa devam edeceğiz. Çünkü biz Türkiye'nin Turkcell'iyiz... Herkes açılımdan söz ederken biz gittik Diyarbakır'da call center açtık, 1.000 kişiye istihdam yarattık.

MÜŞTERİLER KAZANACAK

TÜRKİYE'DE 26 Avrupa Birliği ülkesinden daha düşük ara bağlantı ücreti olduğunu kaydeden Ciliv, buna karşılık AB'nin üstünde olduğu halde sabitte bağlantı ücretlerinin neden düşürülmediğini merak ettiklerini vurguladı. Süreyya Ciliv, 'Sabit tarafta vatandaş dakika başına 20 kuruş ödüyor, mobilde 10 kuruşun altında. Yani mobil konuşmak daha ucuz hale geldi. Bu da Türkiye'de sabitten mobile geçişi hızlandıracak. 6 ay içinde talebe yetişmek zorlaşacak. O yüzden kazanacak çok müşterimiz var diye düşünüyoruz' dedi.

T-MOBİL'I ALACAKTIK

TURKCELL'İN şu an 8 ülkede faaliyet gösterdiğini hatırlatan Ciliv, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında bazı ülkelere yatırım yapmayı hedeflediklerini belirtti. 'Turkcell'in EEMA bölgesinin dışında farklı pazarlara girip girmeyeceğine' yönelik bir soruya 'Bir ara T-Mobile'ın İngiltere bölümünü satın almayı planlıyorduk. Ama sonra satmaktan vazgeçtiler. Türkiye'de zor koşullar nedeniyle enerjimizi kanalize edemiyoruz. Bu nedenle bölge ülkelere odaklanmaya devam edeceğiz' dedi.

3G İLE İNTERNET, HALKIN CEBİNE GİRDİ

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ise Türkiye'nin 3G'yi sevdiğini, ilk 6 ay itibarıyla 5 milyon Turkcell 3G abonesi olduğunu açıkladı. Öztürkler, Türkiye'nin en uzak köşelerine

3G götürdüklerini anlattı. İşte Turkcell'den çarpıcı veriler:

DİYARBAKIR GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMAYI SEVİYOR

l İlk 6 ay verilerine göre en çok 3G datası İstanbul Kadıköy İlçesi'nde kullanıldı. l En çok görüntülü görüşme Diyarbakır Sur ilçesinde yapıldı. l En çok görüntülü görüşme taşıyan ilk 10 baz istasyonu Ümraniye, Elazığ Merkez, Batman Merkez, İnegöl, Rize Merkez, Erzurum Yakutiye ve Hatay Samandağ'da. l En çok data taşıyan ilk 10 baz istasyonu Osmaniye Merkez, Etimesgut, Şırnak Merkez, Küçükçekmece, Büyükçekmece, İnegöl, Trabzon Merkez, Mardin, Samsun Merkez ve Üsküdar'da...

ALTI AYDA 300 BİN VINN

l 3G ile ilk 6 ayda 300 bine yakın VINN ve netbook/notebook satıldı. Böylece Turkcell yüzde 65 pazar payına ulaştı. l Turkcell, yaklaşık 5 milyon 3G abonesine sahip... 3G kullanıcı sayısı 2,5 milyona yaklaştı. Bunun 1,8 milyonu 3G'yi cep telefonundan internet için kullanıyor.

EN HIZLI OLARAK SERTİFİKALANDIRILDIK

KORAY Öztürkler, 'P3 Communications İstanbul'da yaptığı denetimlerde mobil operatörlerin 3G internet hızlarını test edip kıyasladı. Turkcell'in diğerlerine göre 2 kat daha hızlı 3G hizmeti sunduğu belgelendi. Turkcell 3G ortalama download hızı 5,08 Mbps olurken, bazı bölgelerde 9,62 Mbps'a kadar çıktığı da tespit edildi. Upload'da ise ortalama hız, 1,92 Mbps olarak görüldü' dedi.

KAPSAMAMIZ NÜFUSUN YÜZDE 72'SİNE ULAŞTI

l Turkcell, nüfusun yaklaşık yüzde 72'sini kapsadı.

l Siirt'in Bağgöze Köyü'nde 3G sonrası haftalık 40 GB data kullanılıyor. l Irak sınırına 2 km uzaklıktaki Hakkari Anadağ'da 3G sonrası haftalık 25 GBB data üretiliyor (yine 2 kat artışla). l Aralık 2009'daki data kullanımı Aralık 2008'deki toplam kullanımın 15 katı oldu. l Turkcell'deki toplam datanın yüzde 74'ü 3G şebekesinden akıyor.

EN ÇOK SHOW TV İZLENİYOR

l 6 ayda cepten toplam 12.4 milyon dakika televizyon izlendi. En çok izlenen saat aralığı 19.00-22.00 oldu.l Mobil cihazlarla en çok izlenen TV kanalı Show TV oldu. l Yaklaşık 5 milyon kişi 2009'a göre mobil imza kullandı. 1.6 milyon adetlik mobil ödeme yapıldı. l Turkcell İBB Cep Trafik uygulaması 300 bin aboneyi buldu, kullanım 11 milyonu aştı.

Tolga TUNA / BARCELONA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber