Rekabet, paralı eğitimi doğurdu

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKULLARDA VERİLEN EĞİTİM, ÖSS SINAVI'NDA ÇIKAN SORU TEKNİKLERİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR

Türkiye'de ÖSS sınavına giren öğrenci sayısı, üniversitelere alınan sayıdan 6 kat fazla olunca, ortaya çıkan zorunlu rekabet, paralı eğitimi de beraberinde getirdi. Sayıları her geçen gün artan özel dershanelerde her yıl 500 bin öğrenci eğitim alırken, 30 bin dolayında kişi istihdam ediliyor.

Terör olayları nedeniyle okulların bir dönem kapalı olduğu Diyarbakır'da, devlet okullarında verilen eğitimin yetersiz kalması nedeniyle 5 yıl önce 3 olan dershane sayısı, şimdilerde 30'u buldu. Diyarbakır'da dershane sayısının hızla artığını belirten Final Dershanesi Müdürü İbrahim Gündüz, "Okullarda temel bilgiye dayalı eğitim veriliyor. Üniversite sınavında ise, yorum ve mantığa dayalı sorular soruluyor. Bu durumda da ihtiyaçtan dolayı dershanecilik sektörü ortaya çıktı" dedi.

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin arzu ettikleri fakülteyi kazanmak için ihtiyaç duydukları ve 1970 yılından sonra etüt merkezlerinde başlayan dershanecilik, hızla büyüyen bir paralı eğitim sektörü haline geldi. Türkiye'de sayıları yüzlerle ifade edilen özel etüt ve dershanelerde LGS ve ÖSS sınavlarına hazırlanan yaklaşık 500 bin öğrenci, her yıl ders görüyor. Arz ve talep sonucu ortaya çıkan özel eğitim sektöründe 30 bin dolayında kişi istihdam ediliyor. İstanbul, Ankara ,İzmir gibi büyük kentlerde dershane ücretleri 2 milyar lira ile 4 milyar lira arasında değişirken, batıdan doğuya doğru ise fiyat gittikçe azalıyor. Final Dershanesi Müdürü İbrahim Yıldız, temel bilgiye sahip olmayan öğrencinin, dershanede başarılı olamayacağını belirterek, "Güneydoğu'da sezonluk eğitim ücreti, 700 milyon lira ile 1.5 milyar lira arasında değişiyor. Bize gelen öğrencilerin çoğu ÖSS'ye hazırlanan gençlerden oluşuyor. Biz genelde, ÖSS için genel eğitim vermenin yanı sıra, pratik soru çözme tekniklerini öğretiyoruz. Okulda temel bilgiye sahip olmayan öğrencinin, dershanede başarılı olması mümkün değil. 1 milyon 700 bin dolayında öğrenci, ÖSS sınavına başvuruyor. Bu öğrencilerden ise sadece 300 bin kadarı üniversitelere alınacağı için rekabet ortaya çıktı.

Devlet okullarında eğitim yetersiz kaldığı için öğrenciler, üniversiteyi kazanmak için dershanelere gitmek zorunda kalıyor. Milli Eğitim müfredatında değişiklik yapmak gerekiyor" dedi.

Diyarbakır'ın yıllarca ÖSS başarısında sonuncu iller arasında yer aldığını ifade eden Yıldız, "Ancak kentte dershane sayısı artınca, Diyarbakır 17. sıraya kadar yükseldi. Türkiye'de küçümsenmeyecek bir dershanecilik potansiyeli var. Yaklaşık 30 bin kişi özel eğitim sektöründe istihdam ediliyor. Apartman bodrumlarında çok sayıda etüt merkezi denetimsiz ders veriyor" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber