Elektrikte üç bölge özelleştirmesinden 588 milyon dolar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2010 15:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Elektrikte ihale günü yaşandı. Aksa, Van Gölü Elektrik ihalesine 100 milyon dolar, Fırat Elektrik'e 230 milyon dolar teklif verdi. Çamlıbel Elektrik için en yüksek teklifi 258 milyon dolarla Kolin İnşaat verdi.

ANKARA - Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) bağlı, Van Gölü Elektrik A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hisselerin özelleştirilmesi yapıldı.

İhalede en yüksek teklifi 100 milyon 100 bin dolar ile Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında idare binasında yapılan ihalede, bir elemesiz turun ardından üç elemeli tur yapıldı.

Elemesiz turda elde edilen en yüksek tutar 45 milyon dolar oldu. Elemeli turda İlci İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elenirken, bu turda elde edilen en yüksek tutar ise 65 milyon 110 bin dolar oldu.

İkinci elemeli turda tekliflerde eşit rakamlar bulunduğundan dolayı eleme gerçekleşmedi. Bu turda verilen en yüksek teklif 71 milyon dolar oldu.

Üçüncü elemeli turda ise KCETAŞ-AYEN ortak girişim grubu elendi. İhalede daha sonra açık artırmaya geçildi. 74 milyon dolar başlangıç tutarı ve 100 bin dolar artırım aralığı ile başlayan açık artırmanın ilk turunda Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. çekildi ve bu turda en yüksek tutar 74 milyon 600 bin dolar oldu.

Açık artırmanın 28. turunda Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. ihale dışı kalırken bu turdaki en yüksek tutar ise 84 milyon 200 bin dolar oldu. Nihai pazarlık görüşmesinin 46. turunda KOLİN İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihaleden çekildi ve AKSA Elektrik Perakende Satış A.Ş. verdiği 100 milyon 100 bin dolarlık teklifle en yüksek teklifi vermiş oldu. Böylece ihale teknik olarak sonuçlandı.

Ahmet Aksu, ihale komisyonu tarafından karar alınmasının ardından, sonucun Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gönderileceğini, söz konusu kurumların onayının ardından da Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) sunulacağını kaydetti.

ÖYK'nın onayının ardından da Kurul kararı, ihale lehine sonuçlanan teklif sahibiyle sözleşme imzalanacağını belirten Aksu, şirket hissesinin alıcıya devredileceğini böylelikle ihalenin hem teknik hem hukuki olarak tamamlanmış olacağını söyledi.

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsıyor. Söz konusu dağıtım şirketinin 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 1 milyon 137 bin 226 megavat, abone sayısı 402 bin 976, kayıp kaçak oranı ise yüzde 55,9 olarak gerçekleşti.

FIRAT ELEKTRİK'E DE EN YÜKSEK AKSA'DAN

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde de en yüksek teklifi 230 milyon 250 bin dolarla Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş verdi. Bingöl-Elazığ-Malatya ve Tunceli'yi kapsayan Fırat Elektrik Dağıtım şirketi için 5 teklif gelmişti.

İhalede elemesiz turda en yüksek teklif 110 milyon dolar olurken, iki elemeli turun ardından en yüksek teklif 165 milyon 110 bin dolar oldu. Elemeli turlarda sırasıyla Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. en düşük teklifleri vererek elendi.

Yazılı elemeli turların ardından komisyon tarafından 250 bin dolar artırım aralığı ve 195 milyon dolar başlangıç tutarı ile açık artırmaya geçildi.

Açık artırmanın 45'inci turunda KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu ile Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. temsilcileri açık artırmadan çekildiklerini açıkladı.

45'inci turda Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. 230 milyon 250 bin dolarla en yüksek teklifi verdi. Böylelikle ihale teknik olarak sonuçlandı.

ÇAMLIBEL ELEKTRİK'E 258 MİLYON DOLAR

Günün üçüncü ihalesinde Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş için en yüksek teklifi 258 milyon 500 bin dolarla Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş verdi. Sivas-Tokat-Yozgat illerini kapsayan Çamlıbel Elektrik Dağıtım şirketi için 8 teklif gelmişti.

Bugün son olarak Balıkesir-Bursa-Çanakkale ve Yalova'nın bulunduğu Uludağ Elektrik Dağıtım şirketi ihale yapılacak. İhaleye 9 firma teklif vermişti.

Cengiz Elektrik, Çalık Enerji, Kolin İnşaat, Park Holding, Limak ve Aksa Elektrik'in de aralarında bulunduğu şirketler ihalede yarışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber