Et fiyatlarını spekülatörler mi yükseltiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 15:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir'de bir araya gelen et üreticileri temsilcileri, fiyatların 17 dolara kadar çıkmasını spekülatörlerin oyunu olarak değerlendirdi. Sektörde vurgun olduğunu belirten temsilciler, üreticinin cebine geren parayla tüketicinin cebinden çıkan arasında bire üçe varan farkın, başka ülkede olmadığını kaydetti.

İzmir Veteriner Hekimler Odası, sektörle ilgili 26 kurum ve kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, "Et ithalatına hayır" kararının arkasında olduklarını belirten sektör temsilcileri, "Bu bir oyundur. Birileri bu oyundan haksız kazanç sağlamayı amaçlıyor." açıklamasında bulundu. Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Hidayet Petin, kırmızı etin kilosunun Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 4 dolar, ABD'de 5 dolar en Türkiye'deki son zamlarla 17 doları yakaladığını belirtti. Perakende fiyatların son bir yılda yüzde 71 arttığına dikkat çeken Petin, iki yıldır hayvan yetiştiricilerinin de kazanamadığını savundu. Petin, üreticide 14,6 lira olan 1 kg. etin, kasaplarda 27-30 liradan satıldığına dikkat çekti. Avrupalı çiftçinin Türk çiftçisinden üç kat fazla kazandığını, destekler sayesinde mazot ve yemi çok daha ucuza aldığını ifade eden Genel Sekreter Petin, "Son iki ayda süt fiyatları 80 kuruşu geçince veet fiyatları toptan 15,5 liraya çıkınca, spekülasyoncular ortalığı toza dumana kattı. Krizin yetiştirici sırtından aşılmasına izin verilmemelidir. Türkiye'deki et ve süt fiyatları, maliyetler açısından bakıldığında olması gereken yere gelmiştir. Üreticinin fiyat bandı korunmalı, tüketici açısından önlemler alınmalıdır." dedi.

Spekülasyonlar bitene kadar kırmızı etteki KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi önerisinde de bulunan Hidayet Petin, kasaplara karkas et üzerinden kilo başına destekleme primi verilebileceğini kaydetti. Türkiye'de bugün itibarıyla et ve süt açığının olmadığını anlatan Petin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 81 ilde acil sayım yaptırarak, 2 milyon 69 bin besi danası olduğunu tespit ettiğini dile getirdi. Petin, "Buna koyun ve keçileri de dahil ettiğimizde, üretimde bir sıkıntı olmadığı görülecektir. ABD ve AB, BSE hastalığı sebebiyle çoğu ülkenin koyduğu yasaklar yüzünden ellerindeki üretim fazlası sığırları satacak yer aramaktadır. Spekülatörlerin, vurguncuların ve birkaç ithalatçının son bir yıl içindeki oyununa gelerek, çiftçimizi yeniden darboğaza sokmamalıyız." şeklinde konuştu.

Ulusal Süt Konseyi 2. Başkanı Mahmut Eskiyörük de ette üreticinin eline geçenle tüketicinin cebinden çıkan para arasında büyük fark olduğuna dikkat çekti. Böyle bir farkın başka ülkede olmadığını belirten Eskiyörük, "Tire Süt Kooperatifi olarak kendi marketimizde eti 23 liradan satıyoruz, kasaplarda ise 30 liraya kadar çıkıyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber